CDA

Koopmans: teleurgesteld over het uitstel van de invoer van de kilometerbeprijzing

De CDA Tweede Kamerfractie is teleurgesteld over het uitstel van de invoering van de kilometerbeprijzing voor vrachtwagens. Onlangs liet minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat weten dat het niet mogelijk is om al in 2011 het nieuwe heffingssysteem in te voeren. Dit zal nu pas in 2012 gebeuren.

Bij het systeem van de kilometerbeprijzing worden alle belastingen, de BPM en de wegenbelasting, afgeschaft. Automobilisten betalen dan geen vaste prijs meer, maar het wordt gekoppeld aan het aantal kilometers dat ze per jaar rijden. Bij de halfjaarlijkse voortgangsreportage op dit dossier blijkt dat de voorgenomen invoering bij vrachtwagens een jaar wordt uitgesteld.

CDA Tweede Kamerlid Koopmans betreurt het uitstel: âWij vinden dat jammer. De kilometerbeprijzing is eerlijker. Het is beter voor het milieu én het aantal files vermindert erdoorâ. Daarom vindt in de Tweede kamer een debat plaats waarin Koopmans minister Eurlings om opheldering gaat vragen. Koopmans: âHet CDA is en blijft een groot voorstander van de kilometerbeprijzing, zolang voldaan wordt aan onze drie eisen: alle automobilisten samen mogen niet meer gaan betalen. De inningskosten mogen niet meer dan 5% bedragen. En het geld dat erdoor wordt opgehaald moet besteed aan wegen en openbaar vervoer. Wij gaan er dan ook uiteraard vanuit dat van dit uitstel geen afstel komtâ.

---