Nieuw-Vlaamse Alliantie


Eerste resultaten Study in Flanders zijn positief (07/04/09)

N-VA pleit voor actieve internationalisering van Vlaams onderwijs

Vlaams volksvertegenwoordiger Piet De Bruyn (N-VA) vroeg in een schriftelijke vraag om een eerste evaluatie van het project Study in Flanders. Het project is sinds het najaar van 2007 actief en werd in het leven geroepen om op de buitenlandse onderwijsmarkt het studeren in Vlaanderen te promoten. Concreet bestaat het project uit een geïntegreerd geheel van folders, een brochure, een website en een tentoonstellingsstand die op internationale onderwijsbeurzen kan worden opgetrokken.

Uit het antwoord dat De Bruyn ontving, blijkt dat het project alvast een mooie start kende. Het is nog wat vroeg om de effecten op middellange en lange termijn te kunnen inschatten, maar Study in Flanders lijkt alleszins tegemoet te komen aan een behoefte van onze hogeronderwijsinstellingen. Ze ervaren het als zeer nuttig om op een gestroomlijnde, professionele manier ons hoger onderwijs in het buitenland te presenteren.

Zo was ons Vlaams hoger onderwijs via de beursstand van Study in Flanders aanwezig op onderwijsbeurzen in Maleisië, Vietnam, China, de Verenigde Staten, Frankrijk, India, Indonesië, de Filipijnen, Rusland, Japan, Taiwan, Singapore, Polen, Hong Kong en Brazilië.

Naast deze reële aanwezigheid in het buitenland, werd er een systematische verzending van de voorstellingsbrochure gerealiseerd via een nationaal en internationaal netwerk bestaande uit de Belgische ambassades, de Vlaamse buitenlandse vertegenwoordigers, de koepels VLIR en VLHORA, de diensten internationalisering van de hogescholen en universiteiten en de buitenlandse partneruniversiteiten.

Ook de bezoekcijfers van de website zijn indrukwekkend. Met 35.000 bezoekers uit meer dan 80 landen* wordt een breed en divers studentenpubliek bereikt. Een eerste analyse van de gegevens lijkt te wijzen op een duidelijke link tussen het aantal bezoekers uit een land en de fysieke aanwezigheid met de tentoonstellingsstand in het land. Verder onderzoek over een langere periode moet meer duidelijkheid kunnen geven over het versterkend effect van de gelijktijdige inzet van de verschillende projectonderdelen.

Piet De Bruyn roept de Vlaamse overheid op om verder te investeren in het project Study in Flanders: Internationale studentenmobiliteit is een belangrijke troef voor onze hogescholen en universiteiten. Het draagt niet alleen bij tot een bredere onderwijservaring, het stimuleert ook een internationale oriëntering van onze Vlaamse studenten. Vlaanderen mag geen eiland in de (onderwijs)wereld zijn. Buitenlandse studenten die in Vlaanderen komen studeren, keren bovendien als overtuigde ambassadeurs terug naar hun land. Op die manier versterkt Vlaanderen zijn imago in het buitenland op een heel concrete, tastbare wijze. Een actief internationaal onderwijsbeleid is dus absoluut noodzakelijk.


* We sturen u graag het volledige overzicht van de bezoekersaantallen per land. Een mailtje volstaat: piet.debruyn@vlaamsparlement.be.

Auteur:
Piet De Bruyn
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be