Stichting Natuur en Milieu

Brussels akkoord over uitstel luchtnormen vraagt om spoedpakket
Nederland heeft vandaag van de Europese Commissie toestemming gekregen om vijf jaar later dan afgesproken de lucht schoon te maken. Tegelijkertijd is vandaag ook duidelijk geworden dat er steeds meer maatregelen uit het pakket vallen die er voor moeten zorgen dat de lucht ook werkelijk schoon wordt. Mirjam de Rijk, directeur Natuur en Milieu: Het lijkt wel of er aan de onderkant al maatregelen uitvallen, nu het uitstel voor Nederland binnen is.

Zo is de kilometerheffing én de regelgeving van milieuzones voor bestelautos uitgesteld. Ook blijken een aantal maatregelen zoals de halfopen roetfilters voor vrachtwagens niet zo effectief als verwacht. Wel is al in het crisispakket aangekondigd dat het makkelijker wordt de milieuregels in bijvoorbeeld de bouw minder streng toe te passen.

Dit helpt natuurlijk niet om schone lucht te bewerkstellingen. Natuur en Milieu vreest dat met dergelijke tegenvallers ook de uitgestelde richtlijnen niet gehaald worden. Volgens Natuur en Milieu is er een spoedpakket nodig om überhaupt nog de uitgestelde doelen te halen. Immers: de harde eis van Brussel voor het uitstel is dat in 2011 voor fijn stof en 2015 voor stikstofdioxide dan ook echt overal aan de luchtnormen moet worden voldaan.

Natuur en Milieu roept de regering, provincies en gemeenten dan ook op via een spoedpakket met aanvullende maatregelen te komen om de Nederlanders een schone en gezonde lucht te gunnen.

Publicatiedatum: 07-04-2009