Gemeente Waalwijk Partners in Veiligheid tekenen convenant rond buurtpreventie

Dinsdag 7 april om 19.30 uur ondertekenen de buurtpreventieteams (BPT's) van Waalwijk een convenant met haar professionele partners op het gebied van veiligheid. Deze ondertekening heeft plaats in de nieuwe raadzaal van het Waalwijkse gemeentehuis. Tijdens een informele bijeenkomst zetten Burgemeester Kleijngeld, Teamchef van Politie Van der Vliet, Directeur Koevoets van Stichting Mozaïek en Directeur Gruyters van Casade Woondiensten hun handtekening naast die van de coördinatoren van de reeds elf bestaande BPT's van Waalwijk.

Belangrijk instrument
Buurtpreventie is een instrument om criminaliteit in de woonomgeving te verminderen. Het verdient daarmee volgens alle partners een serieuze benadering. Inmiddels zijn er elf buurtpreventieteams en zijn er nog vier teams in oprichting. Deze teams zetten zich vrijwillig in voor een veiliger samenleving.
Hoewel buurtpreventie in Waalwijk al langer bestaat, is het aantal BPT's dat actief is in de wijken, met name het laatste jaar sterk toegenomen. De resultaten waaraan deze teams hebben bijgedragen spreken dan ook voor zich.

Resultaten
In 2008 is bijvoorbeeld, mede dankzij de inzet van BPT's, het aantal woninginbraken in Waalwijk ten opzichte van 2007 gedaald. Om een dergelijk resultaat te kunnen bereiken is, naast de inspanningen van de vrijwilligers, ook een goede samenwerking met de professionals van belang. Met het ondertekenen van het convenant verwachten de partners in buurtpreventie nog slagvaardiger de toekomst in te gaan. Bewoners die in hun wijk of buurt nog geen buurtpreventieteam hebben, maar die hier graag meer informatie over willen ontvangen, kunnen zich richten tot de politie in Waalwijk.

Publicatie datum 02-04-2009