Adviescommissie Water

Persbericht 7 april 2009

Adviescommissie Water wil versterking communicatie in het waterbeleid

De Adviescommissie Water (AcW) is van mening dat communicatie in het hart van het waterbeleid moet worden geplaatst. De AcW adviseert de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat communicatie in het waterbeleid een permanente, procesmatige aandacht te geven, naast de gebruikelijke projectmatige aanpak. De Commissie doet in haar advies aan de Staatssecretaris een aantal concrete aanbevelingen voor het verder versterken van communicatie in het waterbeleid.

De Commissie signaleert in het waterbeleid een ontwikkeling van een sterke centrale aansturing naar een meer gezamenlijke aanpak met provincies, gemeenten, waterschappen en maatschappelijke partners. Goede voorbeelden daarvan zijn de totstandkoming van de stroomgebiedbeheerplannen voor de waterkwaliteit en het Ontwerp Nationaal Waterplan.

Voor de langere termijn is er sprake van forse extra uitdagingen voor het waterbeleid door de effecten van klimaatverandering, bodemdaling en de toename van bebouwing en van geïnvesteerd vermogen in risicogebieden. Ingrijpende maatregelen zijn nodig om veiligheid, waterkwaliteit en de zoetwatervoorziening te waarborgen. De rijksoverheid kan deze maatregelen niet alleen realiseren. Burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en andere overheden moeten meer betrokken worden bij het waterbeleid en de uitvoering ervan.

Om dat te realiseren adviseert de Commissie aan de Staatssecretaris om een campagnemanager aan te stellen die een coördinerende, stimulerende en adviserende rol heeft. Zo kunnen communicatieactiviteiten elkaar versterken en is consistentie beter gewaarborgd. De communicatieactiviteiten die het Kabinet in het Ontwerp Nationaal Waterplan heeft opgenomen, zoals de campagne `Nederland leeft met water' en de watercanon, worden dan ingebed in een bredere, overkoepelende aanpak.