Universiteit van Tilburg


1 april 2009

Volksgezondheid: kloof dichten tussen onderzoek en praktijk


7 en 8 april: Nederlands Congres Volksgezondheid 2009 in Rotterdam

Hoe pakken we in Nederland overgewicht het beste aan, hoe dringen we overmatig alcoholgebruik onder jongeren terug, wat is het effect van het rookverbod in de horeca? De antwoorden worden evenals vele andere feiten over onze volksgezondheid gepresenteerd op het Nederlands Congres Volksgezondheid 2009 op 7 en 8 april in De Doelen in Rotterdam. Centraal congresthema is hoe beleidsmakers, onderzoekers en zorginstellingen van elkaar kunnen leren. Gastorganisator Tranzo van de Universiteit van Tilburg agendeerde het thema: Over bruggen en grenzen; beleid, onderzoek en praktijk.

Het Nederlands Congres Volksgezondheid 2009 vindt plaats in de Nederlandse Week van de Gezondheid, een dag na de Wereldgezondheidsdag van de Verenigde Naties. Effectieve preventie is het onderwerp van de eerste plenaire lezing, die gehouden wordt door Gerrit van der Wal, Inspecteur Generaal van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Directeur Paul van der Velpen van de GGD Amsterdam spreekt over het gebruik maken van kennis van zorgverleners en gebruikers voor een goede preventie. Hoogleraar Chijs van Nieuwenhuizen (Tranzo, GGz Eindhoven) houdt een lezing over de mogelijkheden en problemen van samenwerking tussen wetenschap en praktijk.

Een dag later zijn de grenzen van 'evidence based' werken het onderwerp van hoogleraar Hans van Oers van Tranzo en RIVM en spreekt Sandra Korthuis van de directieraad VNG over grensoverschrijdend gezondheidsbeleid door gemeenten. Hoogleraar Johan Mackenbach van de Erasmus Universiteit schetst de toekomst van de volksgezondheid in Nederland.

Gezondheid van Nederland
In ruim veertig workshops en presentaties komen actuele kwesties aan de orde en onderzoek naar recente gezondheidsprojecten. Bijvoorbeeld over preventie van roken en diabetes, gameverslaving onder jongeren, overgewicht bij kinderen en suïcidepreventie. Ook worden de resultaten gepresenteerd van een nieuwe gezondheidsenquête in de vier grote steden. Een poster- en informatiemarkt geeft een breed overzicht van wat er gaande is in de Nederlandse volksgezondheid.

Massamedia en volksgezondheid
In een Lagerhuisdebat op woensdag discussiëren de congresdeelnemers onder meer over 'Massamediale campagnes verbeteren de volksgezondheid' en 'de enige goede preventie is wetenschappelijke preventie'.

Prijzen
Verder worden twee prijzen uitgereikt: de Volksgezondheidsprijs van de Vereniging voor Volksgezondheid en Wetenschap aan een beginnend onderzoeker en de Ivonne van de Venprijs van de Stichting Suïcidepreventie aan iemand die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor suïcidepreventie.

Het Nederlands Congres Volksgezondheid is een initiatief van NPHF, V&W, NVAG, RIVM, NCOG, GGD Nederland, NSPOH, ZonMw, TNO Kwaliteit van Leven, Trimbos-instituut, VWS, KNMG en Tranzo, wetenschappelijk centrum op het gebied van zorg en welzijn van de Universiteit van Tilburg.