Vrije Universiteit Amsterdam

Drug resistentie pompen op dendritische cellen


* Startdatum: 07-04-2009


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Drug resistentie pompen op dendritische cellen


* Plaats: Aula


* Spreker: R. van de Ven


* Promotor: prof.dr. R.J. Scheper


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Pompen die de energie gebruiken die vrijkomt bij de omzetting van cellulaire brandstof om verschillende stoffen over een membraan te pompen leveren belangrijke bijdrages aan de ontwikkeling of het functioneren van dendritische cellen. Deze cellen zijn schildwachten van het immuunsysteem en regelen de efficiënte afweer. Ook kunnen lage concentraties medicijnen tegen kanker de ontwikkeling van deze cellen bevorderen. Dit concludeert Rieneke van de Ven in haar promotieonderzoek.

Een efficiënte afweer wordt geregeld door de schildwachten van het immuunsysteem, de dendritsche cellen (DC). DC ontstaan uit voorlopercellen uit het bloed en positioneren zich op locaties waar ze infectieuze indringers kunnen opvangen, zoals bijvoorbeeld in de huid. Wanneer er tekenen van infectie zijn, bewegen de DC vervolgens naar de lymfeklieren waar ze specifieke afweercellen, de zogenaamde T cellen, gericht kunnen activeren tegen de indringers. Door deze sleutelrol in de afweerrespons staan DC in de belangstelling om ook gebruikt te worden voor de behandeling van kanker.

Van de Ven en haar collega's onderzochten of bepaalde membraan pompen, de zogenaamde ATP-bindende cassette (ABC) transporters aanwezig zijn op DC en een rol spelen bij de ontwikkeling en functie van DC bij de mens. ABC transporters zijn pompen die de energie gebruiken die vrijkomt bij de omzetting van de cellulaire brandstof ATP (adenosine trifosfaat) om verschillende stoffen over een membraan te pompen. Dit is met name van belang bij kanker, waar deze pompen betrokken zijn bij het ontwikkelen van resistentie tegen medicijnen die gebruikt worden bij de behandeling van kanker (cytostatica).

De ABC-transporter Multidrug Resistence Protein (MRP)-1 bleek nodig voor de ontwikkeling van DC uit voorlopercellen. Het verhogen van de Breast Cancer Resistance Protein (BCRP) in DC voorloper cellen versnelde en bevorderde deze ontwikkeling nog verder. Daarnaast bleek MRP4 essentieel voor de migratie van DC uit de huid naar de lymfeklieren. Ook constateerde Van de Ven dat cytostatica in lage doseringen op korte termijn de ontwikkeling van DC kunnen bevorderen, terwijl langdurige aanwezigheid van cytostatica juist een negatief effect kan hebben op voorlopercellen en daarmee de DC ontwikkeling kan blokkeren. Deze bevindingen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het ontwikkelen van effectieve antikankerbehandelingen.


© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam