Ingezonden persbericht


Nikkie Plessen en Sascha Visser nemen energiegedrag scholen onder de loep

In eneco's strijd om watt

Het begint er om te spannen in de 'Strijd om Watt' en de deelnemende leerlingen kunnen nog wel wat aanmoediging gebruiken. Coaches Nikkie Plessen en Sascha Visser - die vanaf de aftrap de coach zijn van respectievelijk de Amsterdamse en Rotterdamse klassen - stropen deze week de mouwen op om samen met leerlingen van groep 8 van de Oranje Nassauschool in Amsterdam en de Van Brienenoord School I in Rotterdam nog flink wat extra punten te scoren. Ook nemen zij het energiegedrag van de leraren van deze school onder de loep. Want de leerlingen leren dan wel alles over energie en energieverbruik deze weken, maar steken hun leraren er ook wel wat van op?

De Strijd om Watt is een wedstrijd tussen Amsterdamse en Rotterdamse basisscholen om in twee weken tijd zo veel mogelijk te weten te komen over stroom en energiebesparing. De Amsterdamse scholen samen bezitten op dit moment de meeste punten. Maar de Rotterdamse Van Brienenoord School I bezet de eerste plaats in het klassenoverzicht. Welke stad uiteindelijk gaat winnen, is dus nog de grote vraag! Met nog vier dagen te gaan, kunnen de leerlingen nog best wat extra hulp gebruiken.

Op dinsdag 7 april om 10.00 uur gaat Sascha in Rotterdam met de leerlingen van de Van Brienenoordschool I online - www.strijdomwatt.nl - om te kijken wat de laatste opdrachten zijn en hen een handje te helpen. Ook kijkt Sascha samen met de leerlingen of de school en de leraren wel energiebewust genoeg zijn!

Nikkie doet hetzelfde op woensdag 8 april om 11.00 uur samen met de leerlingen van de Oranje Nassau School in Amsterdam.

U bent van harte welkom deze ochtend aanwezig te zijn op een van beide scholen. Uiteraard is er tijdens en na afloop van dit bezoek ruimte voor een gesprek met Nikkie Plessen, Sascha Visser en de leerlingen.

Gegevens Rotterdam:
Openbaar Christelijke Van Brienenoord School I
Percevalweg 4
3077 NK Rotterdam

Gegevens Amsterdam:
Prot. Chr. Basisschool Oranje Nassau
Ribesstraat 13-15
1032 JR Amsterdam

Voor meer informatie of voor uw aanmelding kunt u contact opnemen met:

Sasja Gerritsen (namens Eneco)
Bureau voor Reuring
T: (06) 15 08 63 99
E: sasjagerritsen@bureauvoorreuring.nl

De Strijd om Watt uitgelegd

In de Strijd om Watt krijgen leerlingen uit groep 8 van deelnemende basisscholen in Amsterdam en Rotterdam twee weken lang de zeggenschap over het digitale dorp Watt. Het dorp heet Watt omdat het draait op een grote batterij. Doordat de inwoners van Watt veel te veel energie verbruiken, loopt deze batterij langzaam leeg. Aan de leerlingen de taak ervoor te zorgen dat de batterij zo vol mogelijk blijft. Dat doen ze door opdrachten te vervullen die door de burgemeester en inwoners van Watt gegeven worden. De leerlingen speuren online, in het schoolgebouw en thuis waar er Watt zou kunnen lekken. Om de opdrachten goed te volbrengen, moeten de leerlingen inzicht hebben in energieverbruik en alles weten van zonne-energie, windmolens en stroom. Deze kennis doen ze op met behulp van speciaal ontwikkeld lesmateriaal en de Wattcher, een speciaal apparaat dat thuis en op school het energieverbruik registreert. De scholen worden op de voet gevolgd door Nikkie Plessen en Sascha Visser. Zij zullen halverwege de strijd nog bij een aantal scholen langsgaan om te polsen hoe het gaat. De school die na 2 weken uiteindelijk de meeste energie heeft bespaard, krijgt van Eneco een duurzame hoofdprijs. De Strijd om Watt een initiatief van Eneco
Met de Strijd om Watt wil Eneco Nederlanders bewuster te maken van hun eigen energieverbruik. Pas als je weet hoe je je energiehuishouden beter kunt managen, kan je ook echt energie besparen. De Strijd om Watt richt zich op kinderen. Hun enthousiasme voor het onderwerp, en het tempo waarmee zij kennis omzetten in daden moet aanstekelijk werken op hun ouders en de rest van Nederland. Daarbij krijgen de deelnemende leerlingen de Wattcher mee naar huis; een speciaal ontwikkeld apparaatje waarmee je makkelijk energieverbruik kunt meten. Concreet wil Eneco dat na de Strijd om Watt de deelnemende leerlingen wat geleerd hebben van energie en ook weten hoe ze zelf energie kunnen besparen.