NEN


Gezondheid werknemers op werkplek van groot belang

maandag 6 april 2009, 09:04

De norm NEN 1824 'Ergonomie - Ergonomische eisen voor de oppervlakte van kantoorwerkplekken' draagt bij aan verantwoorde werkplekken voor werknemers.

NEN 1824 beschrijft vanuit ergonomisch oogpunt de minimumeisen voor de hoeveelheid vloeroppervlakte van allerlei soorten werkplekken in kantoren. Daarnaast kan NEN 1824 ook worden toegepast voor de thuiswerkplek. Inmiddels wordt gewerkt aan een wijziging van deze norm. Er zijn twee hoofdthema's waar op dit moment interpretatieverschillen over zijn:

* worden gedeelde voorzieningen in een open kantoor doorberekend aan een werkplek

* behoort visuele ruimte ook tot de oppervlakte van een werkplek?

In de komende maanden zal de projectgroep voorstellen beoordelen en bespreken.

Studenten
Naast de oplossingen voor interpretatieverschillen in NEN 1824, wordt er nagedacht om de titel te wijzigen om ook studentenwerkplekken en scholierenwerkplekken onder het toepassingsgebied van deze norm te laten vallen. Op 5 juni rond de projectgroep het normontwerp af, waarna deze beschikbaar is voor de publieke commentaarronde.

Voor meer informatie over NEN 1824 kunt u contact opnemen met NEN-Arbeid via email: arbeid@nen.nl of via telefoon (015) 2 690 390. In de volgende Arbomail (nr 06) wordt hier meer over bericht en kunt u deelnemen aan de commentaarronde.

SER
Werkgevers en werknemers hebben volgens de SER een gezamenlijk verantwoordelijkheid voor preventiebeleid in arbeidsorganisaties. Dat staat in het ontwerpadvies dat de SER op 17 april 2009 zal vaststellen. Het is een reactie op een adviesaanvraag van het kabinet van 29 september 2008. De tekst wordt op dit moment besproken in de achterban van de betrokken organisaties.

Groot maatschappelijk belang
Het ontwerpadvies hecht veel waarde aan het bewaken en bevorderen van de gezondheid van werknemers, omdat er een groot individueel, bedrijfseconomisch en maatschappelijke belang mee is gediend. Op langere termijn maakt een betere gezondheid een langere inzetbaarheid van werknemers mogelijk, wat voor de gehele samenleving van belang is. Niet alleen om de kosten van de vergrijzing op te vangen, maar ook om voorziene structurele tekorten op de arbeidsmarkt te verminderen. Ergonomische eisen voor de oppervlakte van kantoorwerkplekken dragen mede bij aan verantwoord en gezond werken.

Verantwoordelijkheid sociale partners
Binnen de arbeidsorganisatie dragen werkgevers en werknemers een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het preventiebeleid. Dat doen zij allereerst door een arbo-, verzuim- en re-integratiebeleid te voeren. Daarmee is al veel gezondheidswinst geboekt. Het ontwerpadvies vindt het daarnaast van belang dat arbeidsorganisaties ook initiatieven nemen voor beleid gericht op gezondheidsbevordering, waaronder leefstijlbeleid, dat in de regel een zaak van vrijwilligheid is.

Bron: SER
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 1824:2001 nl (Norm) NEN Arbomail (Publicatie)