Raad van State


dinsdag 7 april 2009
Zitting over de weigering door de minister van Buitenlandse Zaken om subsidie toe te kennen aan de stichting Blauwe Vlag voor het project "Inspirerend op weg door Europa". De stichting wil reizen organiseren naar diverse Europese hoofdsteden om mensen meer bij Europa te betrekken en het ideaal van uitwisseling en samenwerking tussen mensen in de praktijk te brengen. De minister heeft de subsidie geweigerd, omdat het project niet zou voldoen aan de doelstelling van het Europafonds 2007. De doelstelling is om projecten van organisaties te ondersteunen die een bijdrage leveren aan de voorlichting en meningsvorming over de Europese Unie. Volgens de minister zijn de stedenreizen voor het overgrote deel culturele, toeristische stedentrips. Verder staat de subsidie niet in verhouding tot de omvang van de doelgroep, aldus de minister, omdat het project gericht is op 50 deelnemers. De rechtbank in Dordrecht heeft in juli 2008 een eerder beroep van de stichting tegen de weigering door de minister ongegrond verklaard. De stichting komt tegen die uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200806191/1)

10.45 uur

Zitting over de weigering door de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om subsidie te verlenen aan de stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Call Centers (OOCC) op grond van ESF-3. ESF staat voor Europees Sociaal Fonds. OOCC heeft namens Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) een subsidieaanvraag van ruim EUR 14,5 miljoen ingediend voor het project "Scholing van luchtverkeersleiders 2005-2007". OOCC wil met dit project kandidaten opleiden tot luchtverkeersleiders. Deze kandidaten worden, na een selectie, op basis van een tijdelijk dienstverband bij de LVNL in dienst genomen. De staatssecretaris heeft de subsidie geweigerd, omdat geen sprake is van 'scholing van werkenden', aangezien de kandidaten nog niet in dienst zijn van de LVNL. Verder leidt de scholing volgens de staatssecretaris niet tot een betere positie van de kandidaten op de arbeidsmarkt. De rechtbank in Amsterdam heeft in juni 2008 een eerder beroep van OOCC tegen de weigering door de staatssecretaris ongegrond verklaard. OOCC komt tegen die uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200805939/1)
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "Landgoed Culitsrode, Innovatief Hippisch Expertisecentrum te Hooge Mierde" van de gemeente Reusel-De Mierden. Het plan maakt onder meer de uitbreiding van het hippisch centrum mogelijk. Een nabijgelegen veehouderij vreest dat hij door het goedkeuringsbesluit in zijn eigen uitbreidingsmogelijkheden wordt beperkt. (zaaknummer 200809313/2)