Gemeente Delft

Eerste paal Harnaschpolder Delft

Gisteren, maandag 6 april, is de bouw van Harnaschpolder Delft officieel van start gegaan. Onder grote belangstelling sloeg Wethouder Vuijk samen met Karin Schrederhof en Marianne Levering, de directeuren van respectievelijk Woonbron en Vidomes de officiële eerste paal van Harnaschpolder Delft. Woningcorporaties Woonbron en Vidomes bijten het spits af in de ontwikkeling van dit nieuwe stukje Delft.

Wethouder Ronald Vuijk benadrukte in zijn toespraak dat de bouw van Harnaschpolder Delft ondanks het economisch minder goede klimaat gewoon door gaat. Vuijk: '' Laat niemand meer twijfelen. De bouw van Harnaschpolder gaat door! De gemeente Delft neemt haar verantwoordelijkheid en investeert in duurzaamheid. Er wordt hier een woonwijk gebouwd waar woongenot en zorg voor milieu hand in hand gaan. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan de waterpartijen die zorgen voor een goede afvloeiing en berging van water en ook het speelse karakter van de wijk extra accentueren. De hoogwaardige architectuur van de woningen en inrichting van de openbare ruimte geven de wijk een aantrekkelijk gezicht.

Woonbrondirecteur Karin Schrederhof: 'Ik ben bijzonder trots dat Woonbron, ondanks het gespannen economische klimaat, nu de daad bij het woord voegt door in Harnaschpolder Delft een grote variatie aan woningen in koop en huur te bouwen voor een evenzo grote verscheidenheid aan bewoners'.

Woonbron is in maart gestart met de bouw van 144 koop- en huurwoningen (Te Woon) in Harnaschpolder. Met de projectnaam Delfts Groen richt de wooncorporatie zich op een breed publiek; van starters tot stellen met of zonder kinderen tot senioren. Er is volop keuze in woningtypen; drie- en vierkamer appartementen, vijfkamermaisonnettes en verschillende soorten eengezinswoningen. Naast het huren biedt het keuzeproduct Te Woon volop mogelijkheden voor starters op de koopmarkt. De koper krijgt bij de Koopgarantvariant maar liefst 33 1/3% korting op de koopprijs. Bij verkoop koopt de corporatie de woning gegarandeerd binnen drie maanden terug en wordt een eventuele winst of waardedaling gedeeld. In september start de verkoop en in het voorjaar 2010 het aanbieden van de huurwoningen. De verwachting is dat de eerste woningen einde 2010 zullen worden opgeleverd.

Directeur van Vidomes in Delft Marianne Levering vult aan: "Vidomes blijft doen waar zij voor is, en ook goed in is: investeren in goede en gedifferentieerde wijken en buurten. Niet voor niets is ons motto 'Wonen is Leven'. Dat laten wij niet los ook als het economisch tij wat minder gunstig is. Men kan op en met ons bouwen."

Vidomes ontwikkelt in Harnaschpolder Delft 81 eengezinswoningen met tuin, 1 appartement met tuin en 10 maisonnettes voorzien van balkon. Alle woningen worden te huur aangeboden in het sociale huursegment, en hebben zoveel mogelijk een eigen tuin en een goede oriëntatie op de zon (zuidwest). Alle woningen krijgen zonnepanelen die zorgen voor een besparing op het elektriciteitsverbruik. Voor het verwarmen van de woning en het water worden de woningen aangesloten op het warmtenet. Op deze manier draagt de ontwikkeling van deze 92 sociale huurwoningen bij aan de milieudoelstellingen van Delft én Vidomes en aan de duurzaamheiddoelstellingen voor Harnaschpolder Delft. De woningen gaan medio mei in de verhuur. De verhuur kondigt Vidomes aan in de Woonkrant en via de website www.woonnet-haaglanden.nl.

Harnaschpolder Delft wordt een waterrijke, groene woonwijk met circa 1.300 nieuwe woningen, op nog geen tien minuten fietsen van het centrum van Delft. Verschillende ontwikkelaars bouwen hier de komende jaren een grote diversiteit aan woonsferen en woningtypes in verschillende prijsklassen. De hoogwaardige architectuur en inrichting van de openbare ruimte geven de wijk een aantrekkelijk gezicht. Door de toepassing van een innovatieve energievoorziening heeft wijk een laag energieverbruik. Naast de woningen komt een brede school met kinderdagverblijf en een woonzorgzone. 30% van de te bouwen woningen wordt in de sociale sector gerealiseerd.

Meer informatie over Harnaschpolder Delft: www.wonentussendeschatten.nl.

>

Noot voor de redactie (