Ingezonden persbericht


GroenLinks en STIP stellen vragen over fietsenstallingen station

DELFT, 7 april 2009 De gemeenteraadsfracties van GroenLinks en STIP stellen vandaag schriftelijke vragen aan het college van B&W over de capaciteit van de fietsenstallingen bij het station. Door de aanleg van de spoortunnel en de bouw van het nieuwe stadskantoor, gaat het Stationsplein flink op de schop. De fracties willen graag van het college weten wat dit betekent voor de duizenden fietsenstallingen in dit gebied. Daarnaast is er volgens de twee partijen ook een flinke groei van het aantal fietsen bij het station te verwachten. "Na de zomer openen twee nieuwe hogescholen een vestiging in Delft, en naar verwachting neemt daardoor de druk op de fietsenstallingen bij het station enorm toe," aldus Bas Bennebroek (STIP). Stephan Brandligt (GroenLinks) vult aan: "Bovendien verwacht ProRail een groei van het aantal fietsers naar stations van 30% de komende tien jaar. Wij willen graag weten of er genoeg stallingen bijkomen om deze groei op te vangen." De twee partijen vragen ook naar het aantal stallingen, betaald en gratis, in de fietsenkelder onder het nieuwe stadskantoor/station aan de Houttuinen, en of de verdwijnende stallingen (tijdelijk) gecompenseerd worden.

Het college zal naar verwachting de vragen binnen 30 dagen beantwoorden.

Betreft : schriftelijke vragen fietsparkeren Stationsplein Van: GroenLinks en STIP
Datum: 7 april 2009

Geacht college,

Op dit moment vinden er verschillende ontwikkelingen plaats in het stationsgebied die effect hebben op het aantal fietsstallingsplaatsen die beschikbaar zijn, bijvoorbeeld door het verplaatsen van bomen en de aanstaande sluiting van de Mini Snackbar (beter bekend als de "TBS").
Tegenover een vermindering van het aantal stallingsplaatsen staat een toename (op korte en lange termijn) van de vraag naar stallingsplaatsen: twee hogescholen (De Haagse Hogeschool en Hogeschool InHolland) openen na de zomervakantie vestigingen in Delft. Verder verwacht ProRail een groei van het aantal fietsers naar stations van 30% in 2020.
Tot slot geeft de Fietsersbond aan dat voor het comfortabel stallen van fietsen de bezettingsgraad maximaal 80% mag zijn.

In dit verband hebben wij de volgende vragen:


1 Wat is het huidige aantal (gratis en betaald) fietsstallingsplaatsen rond het station?

2 Hoeveel van deze stallingsplaatsen verdwijnen er en op welk moment verdwijnen ze?

3 Vanaf wanneer worden de verdwijnende stallingsplaatsen gecompenseerd en op welke plaatsen gebeurt dit?

4 Hoeveel extra studenten zullen er na de zomer naar Delft komen en hoeveel daarvan zullen vermoedelijk gebruik gaan maken van fietsstallingsplaatsen in het stationsgebied?

5 Is de capaciteit van de tijdelijke stallingen voldoende om de groeiende vraag in zijn geheel op te vangen?

6 Wordt er bij het bepalen van de capaciteit van de fietsenkelder onder het nieuwe stadskantoor rekening gehouden met de verwachte groei van de vraag en met een bezettingsgraad op een normale dag van 80%?
7 Hoeveel voor bezoekers toegankelijke stallingsplaatsen (gesplitst in gratis en betaald) komen er in de nieuwe fietsenkelder?

Wij zien de beantwoording met belangstelling tegemoet.

Stephan Brandligt Bas Bennebroek Fractie Markt 87 2611 GS Delft Fractie@groenlinksdelft.nl www.groenlinksdelft.nl Bestuur Postbus 3027 2601 DA Delft bestuur@groenlinksdelft.nl Postbank 2713229

Stephan Brandligt
06-53713329
s.brandligt@groenlinksdelft.nl
Bas Bennebroek
06-18471299
b.j.j.bennebroek@stipdelft.nl


---- --