Vereniging Milieudefensie

'Wil van Waterland' roept bestuurders op om bebouwing tegen te gaan

Waterland wil IJmeer open houden

Monnickendam, 7 april 2009 - Bewoners van de Noord-Hollandse (deel-) gemeenten Waterland en Amsterdam-Noord stellen zich strijdbaar op als het gaat om de bescherming van het bedreigde IJmeer: plannen voor de buitendijkse bouw van duizenden woningen en een nieuwe verkeersverbinding tussen Almere en Amsterdam, dwars over het open water, kunnen rekenen op felle weerstand. Dat bleek tijdens een debat in Monnickendam dat op 7 april georganiseerd werd door Milieudefensie.

Tijdens de discussie tussen bewoners en bestuurders van het gebied, in de Opstandingskerk in Monnickendam, bleek dat de bewoners van hun politici verwachten dat die zich volledig inzetten om het IJmeer open te houden. Aan het eind van de avond namen zij daarom massaal de 'Wil van Waterland' aan. Daarin worden lokale en regionale bestuurders opgeroepen om naar de dijk bij Durgerdam te komen en zich daar te overtuigen van de pracht van de open ruimte en de kernkwaliteiten van het IJmeer, een prachtig Nationaal Landschap, met aan de ene kant de weilanden en veengebieden en aan de andere kant het water en de vogels.

Uit de hoge opkomst en de strijdbare stemming werd aan het begin van de avond meteen al duidelijk dat het behoud van een open IJmeer voor de omwonenden een belangrijk onderwerp is. Zij gingen de discussie aan met een forum van politici, bestaande uit Ed Wagemaker (Provinciale Staten van Noord-Holland, PvdA), Simon Verbeek (Gemeenteraad van Waterland, CDA) en Wim Molenaar (Stadsdeelraad Amsterdam Noord, Groen Links). In de argumenten van de bewoners klonk zowel woede als verbazing door over de intentie van sommige besluitvormers om de schoonheid van Waterland en van het IJmeer en het Markermeer aan te tasten.

Hoe na het IJmeer de omwonenden aan het hart ligt, werd onder meer duidelijk uit het zelfgeschreven IJmeergedicht dat 'kwade zwaan' Thilde Kuit voordroeg. Zij is één van de drie vrouwen die zich, verenigd in actiegroep 'De Kwade Zwaan', met allerlei acties inzetten voor het openhouden van het Markermeer en het IJmeer.

Uit een enquete die Milieudefensie hield onder omwonenden, en die tijdens het debat werd gepresenteerd, bleek dat 89 procent van de ruim honderdvijftig respondenten vindt dat zijn of haar (deel-)gemeentebestuur zich actief moet inzetten voor het behoud van een open IJmeer. Waar het gaat om de gemeente Waterland zal dat wel goed zitten, want burgemeester E.F.Jongmans gaf tijdens de debatavond aan dat hij druk bezig is met het organiseren van oppositie tegen de plannen. Klaas Breunissen, campagneleider Ruimte bij Milieudefensie, benadrukte daarbij nog eens dat er een goed alternatief is voor de plannen, zodat aantasting van het IJmeer helemaal niet nodig is.

De 'Wil van Waterland' is het derde document dat werd vastgesteld in de campagne "Houd het IJmeer open!!" van Milieudefensie. In november werd het "Manifest van Muiden" vastgesteld en in maart de "Eis van IJburg". In mei gaat de campagne naar Almere en op 20 juni is er een grote Ijmeermanifestatie op Pampus.