Wereldorganisatie tegen foltering bezorgd over Kamp Ashraf


OMCT maakt zich zorgen over de 3500 leden en het kamp van de oppositiegroep van Iran

Amsterdam, 20090407 -- De Wereldorganisatie tegen foltering (OMCT) is diep bezorgd over het feit dat ongeveer 3500 leden van de People's Mojahedin Organization of Iran (PMOI), een Iraanse oppositie groep, die in Kamp Ashraf in Irak leven, kunnen worden uitgezet uit Irak.

Volgens de laatste ontvangen informatie hebben de Iraakse veiligheidstroepen het kamp omringd om te voorkomen dat mensen het kamp binnenkomen of verlaten. Deze gebeurtenis volgt na een aantal verklaringen van zowel de Iraanse en Iraakse functionarissen dat de PMOI moet worden verwijderd uit Irak en het kamp gesloten moet worden.

OMCT is van mening dat de mensen in Kamp Ashraf, die Iran om politieke redenen hebben verlaten om te ontsnappen aan vervolging en verzet te organiseren tegen het Iraanse regime, in ernstig gevaar zouden zijn van marteling of andere ernstige schendingen van de mensenrechten als zij onvrijwillig naar Iran zouden worden teruggestuurd. OMCT roept Irak op zich strikt te houden aan het beginsel van non-refoulement dat verbiedt een persoon naar een land te zenden waar er ernstige redenen zijn om aan te nemen dat hij of zij zou worden onderworpen aan folteringen of aan andere vormen van mishandeling.

OMCT wil er ook aan herinneren dat is erkend dat vanaf het begin van het conflict de leden van de PMOI niet zijn betrokken bij de confrontatie tussen Amerikanen en de Irakezen. Daar komt bij dat, sinds de in het kamp wonende leden van de PMOI zijn ontwapend, zij zijn aangewezen als "beschermde personen" onder Artikel 27 van de Vierde Conventie van Genève, waarvan garanties duidelijk in verschillende protocollen waren ondertekend met de strijdkrachten van de Verenigde Staten (VS).

Vanaf het najaar van 2008, en als gevolg van de toenadering tussen sommige Iraakse gouvernementele facties en Iraanse autoriteiten, werd de vrees geuit met betrekking tot de garanties verstrekt aan leden van de PMOI, dat als de VS de bescherming van het kamp aan de Iraakse autoriteiten zouden overdragen zonder dat van tevoren de laatstgenoemde inderdaad bescherming zou kunnen garanderen bescherming.

Op 1 januari 2009 heeft de VS de verantwoordelijkheid voor de bescherming van Ashraf aan de Iraakse regering overgedragen, naar verluidt op basis van garanties zoals gezegd te hebben ontvangen van de Iraakse regering. Sindsdien is er herhaalde vrees, zowel als gevolg van de druk uitgeoefend door Iran op de Iraakse regering en als gevolg van maatregelen die door de Iraakse autoriteiten, met name in het kader van de overdracht van de verantwoordelijkheid voor de controle aan de Iraakse ambtenaren op de personen van de Mojahedin die het kamp in en uitgaan.

In het licht van de recente gebeurtenissen roept OMCT de Amerikaanse autoriteiten de nodige maatregelen te treffen om te zorgen voor de effectieve bescherming van de bewoners van Ashraf.





JTW