Nederlandse Moslim Omroep

P E R S B E R I C H T

OBA Live op Radio 5

NIO/NMO

Dinsdag 7 april 2009

19.00-21.00 uur

Talkshow met gasten, discussies en live muziek rechtstreeks vanuit OBA (Openbare Bibliotheek) in Amsterdam. Presentatie: Sharida Mohamedjoesoef

---
De hoofdgast is journalist/schrijver Erdal Balci. Balci kwam op zijn elfde naar Nederland en keerde tien jaar geleden weer terug naar Turkije. Waar hij sinds 1998 als correspondent werkt voor Trouw. Zijn tweede roman Vandaag geen pont verschijnt volgende week. Het boek vertelt de persoonlijke verhalen van de inwoners van Istanbul.

In de rubriek Islamitische canon draagt Umar Ryad, universitair docent Islamitische Theologie aan de Universiteit van Leiden, Moslims in een westerse samenleving. Islam en ethiek van Herman Beck en Gerard Wiegers aan.

In De Kwestie van de Week gaat arabist Jan Jaap de Ruiter in op de recente vermeende uitspraken van Tariq Ramadan over homoseksuelen en vrouwen.

De komende jaren gaat het Volksoperahuis zich in het kruistochtendrieluik richten op de drie grote religies. Een zoektocht naar de zin van religie. In deel 1, 'De martelaar, een kickbokstragedie', staat de islam centraal. DE MARTELAAR is een tragikomisch muziektheater voorstelling over Westerse decadentie en inkeer tot een orthodox geloof. Tekstschrijver/acteur Rogier Schippers en acteur Kees Scholten wagen zich in het hol van de leeuw.

En van 8 t/m 19 april vindt in Amsterdam de derde editie plaats van het filmfestival Cinema Arabe. Naast het hoofdprogramma worden twee themaprogramma's gepresenteerd: Identiteiten en Zestig Jaar Israëlisch/Palestijns Conflict. Festivaldirecteur Adel Salem zal een keur van films uitlichten.Het orthodox-islamitische verhaal is schijnbaar glashelder. De Koran is in 23 jaar geopenbaard aan profeet Mohammed. Na diens dood stichtten zijn aanhangers en wereldrijk. Veel westerse islamologen volgen die visie eerbiedig. Maar vakgenoten betwijfelen dit scenario. Deze revisionisten baseren zich op de vroegste koranhandschriften en archeologisch materiaal. Zij willen ook de methoden gebruiken zoals bij Bijbelonderzoek gedaan wordt, gebaseerd op wetenschappelijke toetsing los van geloofsovertuiging. Dat stuit op veel verzet in de islamitische wereld. Er is een pijnlijk gemis aan een etymologisch woordenboek van het Arabisch.

Zij organiseerde afgelopen weeekend de conferentie 'Eerlijke kansen op de arbeidsmarkt' dat in het teken stond van bestrijding van discriminatie van moslima's en dan vooral discriminatie van de hoofddoek. De hoofddoekbrigade wijst de slachtofferrol af en wil discriminatie vooral tegengaan door het gesprek aan te gaan met werkgevers.Ook werd de eerste Hoofddoekprijs uitgereikt aan een bedrijf dat zich wel heeft ingezet voor de maatschappelijke acceptatie van de hoofddoek op de werkvloer. Panelgesprek: Op de vooravond van de parlementsverkiezingen in Indonesië zetten we bij OBA Live het politieke landschap van het grootste moslimland uiteen met Wereldomroep journalist Bari Muchtar en Gerry van Klinken van het KITLV.

Live muziek: Het Soefi-ensemble Hosh Neva uit het Duitse Mannheim is geen onbekende meer in Nederland. De muzikanten spelen muziek in de traditie van het Soefisme uit Anatolië en het Midden-Oosten.

OBA Live: Elke werkdag van 19.00-21.00 uur, afwisselend verzorgd door LLink, NMO/NIO, IKON en HUMAN. Actuele inhoud: www.obalive.nl.