Landelijk Aktie Komitee Scholieren

Het LAKS jubileert: 25-jarige scholier

Amsterdam, 6 april 2009 - Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) wordt 25 jaar. De belangenorganisatie voor scholieren werd op 7 april 1984 opgericht. In de afgelopen 25 jaar kwam het LAKS op voor de rechten en belangen van scholieren via actie, lobby en projecten. In het komende lustrumjaar zal het LAKS verschillende activiteiten organiseren. Om te beginnen trakteert het LAKS op zijn verjaardag op taart in de Tweede Kamer, en bij één van zijn leden op het Aloysius College in Den Haag.

Enkele hoogtepunten in de geschiedenis van het LAKS waren de wettelijke instelling van het leerlingenstatuut (1993), de ontwikkeling van de Eindexamenklachtenlijn (sinds 1988, 83.000 klachten in 2008) en de succesvolle demonstraties tegen de ophokuren in 2007. "We hopen ook in de komende jaren nog veel te kunnen doen om het onderwijs te verbeteren en de leerling hierin een meer centrale plek te geven", aldus LAKS-voorzitter Emiel Willms.

Het LAKS wordt sinds de oprichting geleid door een bestuur van scholieren. Samen met actieve leden stellen zij de beleidslijn vast en voeren deze uit. Het LAKS praat in Den Haag mee over de beslissingen die op onderwijsgebied gemaakt worden. Voor de achterban heeft het LAKS een informatiepunt waar scholieren met vragen en klachten terecht kunnen. Ook lopen er op dit moment verschillende projecten, waaronder een project om leerlingenraden op vmbo-scholen op te zetten en wordt dit jaar voor het eerst onder de naam LAKS-Monitor een groot tevredenheidsonderzoek onder scholieren uitgezet.

In het kader van het jubileum zal er in juni een reünie voor oud-bestuurders en medewerkers worden georganiseerd. Voor de scholieren van Nederland zal er een leuk cadeau geregeld worden. Als knaller organiseert het LAKS eind oktober een groot onderwijscongres, samen met de eveneens jubilerende Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB). Willms: "Het komende jaar zullen we ons jubileum uitgebreid vieren met zowel momenten voor terugblikken als voor vooruitblikken. Maar op onze verjaardag beginnen we natuurlijk met taart!"

[06-04-2009 | Het LAKS jubileert: 25-jarige scholier.................. ..........................................]