Gemeente De Wolden

Zuidwolde, 7 april 2009
[pic]




Persbericht

De gemeente De Wolden wil communicatie met  inwoners verder verbeteren
Project Communiceren(d) in kernwaarden in april van start

De gemeente De Wolden is een actieve en betrokken organisatie die het doel heeft om de  schriftelijke en mondelinge communicatie met haar inwoners verder te verbeteren. Hierbij zijn de kernwaarden actief en betrokken, helder en onderscheidend het uitgangspunt. Om tot een verbetertraject te komen, is in 2008 een ambitieus ontwikkelingsplan 'Communiceren(d) in kernwaarden' voor onder meer medewerkers opgesteld. Dit plan is gebaseerd op de wensen en behoeften van onder anderen medewerkers, raadsleden, bedrijven en inwoners. Ook de uitkomsten van het brede klanttevredenheidsonderzoek 2007 zijn hierin meegenomen. Met de uitvoering start de gemeente in april.

Om structureel te gaan werken vanuit de kernwaarden worden twee doelen beoogd:
1. het meer klantgericht communiceren; de vertaling hiervan moet zichtbaar worden in bijvoorbeeld helder leesbare notities, voorstellen, brieven en presentaties.
2. de bewustwording bevorderen van de kernwaarden bij alle betrokkenen van de gemeentelijke organisatie. Kernwaarden vormen de basis voor een gemeenschappelijke cultuur en geven richting aan gedrag van de medewerkers.  Hierdoor wordt de gemeente herkenbaarder bij haar doelgroepen, zoals inwoners en bedrijven.

Het ontwikkelingsplan 'Communiceren(d) in kernwaarden' start medio april. Hiervoor heeft de gemeente een keuze gemaakt uit drie bureaus die zich gespecialiseerd hebben in vraagstukken op het gebied van opleiding en ontwikkeling. Het verbetertraject bestaat uit onder meer schrijftrainingen en presentatietrainingen voor verschillende groepen medewerkers. Er wordt specifiek gekeken naar de individuele behoefte en vakspecifieke wensen. De verwachting is dat eind 2010 het project wordt afgerond.

Het blijkt dat organisaties die gemanaged worden op basis van kernwaarden succesvoller zijn. De gemeente De Wolden heeft haar kernwaarden gebaseerd op de ambities vastgesteld in de Toekomstvisie De Wolden 2005-2020 'Actief en betrokken'. Een projectgroep bestaande uit afgevaardigden van de raad en het college, en enkele medewerkers heeft de kernwaarden en de betekenis erachter verder aangescherpt.

/////////////////////////////////