Werkloosheid grootste probleem economie

Amsterdam, 07 april 2009

De arbeidsmarkt is hét zorgenkindje. Een ruime meerderheid van de respondenten op de ING Vraag van Vandaag maakt zich nu druk om hogere werkloosheid. Dat de lonen harder stijgen dan de prijzen is gunstig voor mensen met een baan.

Consumenten wijzen de werkloosheid aan als grootste probleem voor de economie op dit moment. Voor het eerst benoemt een meerderheid van zes op de tien (60%) respondenten op de ING Vraag van Vandaag dit als belangrijkste economische probleem. Van de 57.500 respondenten ziet een derde (33%) prijsstijgingen als het grootste probleem. Lange tijd waren zorgen over oplopende prijzen de onbetwiste koploper. Inmiddels zijn de zorgen over de werkloosheid veel groter dan die over de prijsstijgingen.

Omslag naar recessiezorgen

Met het aanduiden van de werkloosheid als grootste probleem lijkt de definitieve ommezwaai een feit. De zorgen van consumenten zijn niet langer zorgen behorend bij een 'te goed' draaiende economie zoals inflatie en personeelstekorten. Nu voeren juist zorgen de boventoon die wijzen op een slecht draaiende economie: 'werkloosheid en dalende prijzen'. Dalende prijzen kunnen slecht uitpakken voor de economie, maar zijn in Nederland niet aan de orde. Wel is de inflatie in korte tijd flink afgenomen (van boven de 3% in de zomer naar 2,0% in februari). Voor het eerst in lange tijd loopt de werkloosheid licht op. De omslag in het sentiment van consumenten zien we dus ook terug in de economische cijfers.

Werkenden erop vooruit

Het ING Economisch Bureau verwacht dat de meest recente cijfers nog maar een voorbode zijn van wat komen gaat. De werkloosheid zal dit jaar naar onze verwachting oplopen tot rond de 5,5% en volgend jaar zelfs verder oplopen tot ruim boven de 8%. De inflatie zal verder afnemen en richting de 1% gaan. Deze week publiceert het Centaal Bureau voor de Statistiek (CBS) met nieuwe cijfers over de lonen en de prijzen. Het ING Economisch Bureau verwacht dat de gemiddelde Cao-loonstijging voor het eerste kwartaal van 2009 op 3,6% zal uitkomen. Dat is een stuk hoger dan de gemiddelde prijsstijging. Die zal in het eerste kwartaal iets onder de 2% uitkomen. Dat betekent voor werkenden, zelfs ten tijde van een haperende economie, goed nieuws voor de koopkracht.

© 2009 ING Economisch Bureau