Gemeente Utrecht

Schriftelijke vragen van mevrouw drs. C.H.M. Boudewijns (ingekomen 2 februari 2009 en antwoorden door het college verzonden op 7 april 2009)

Een inburgeringstraject in de G4-steden is ongeveer twee keer zo duur als in nabijgelegen gemeenten. In de hoofdstad kost een gemiddeld traject 12.000 euro. Haarlem, Haarlemmermeer en Alkmaar hebben slechts tussen de 5000 en 6000 euro nodig per persoon . Dat meldde het tv-programma NOVA donderdagavond op basis van eigen onderzoek. Het Rijk draagt maximaal 6000 euro per inburgeraar bij. Doordat de kosten in G4 flink hoger liggen, zitten deze gemeenten dus zelf met een flinke rekening. Volgens NOVA is de inburgering ook in Utrecht erg duur.

De PvdA-Utrecht heeft naar aanleiding van het NOVA-onderzoek de volgende vragen.


1. Heeft het college kennis genomen van dit onderzoek?

Het college heeft kennis genomen van de uitzending van Nova. Ons is geen onderzoeksrapport bekend.


2. Klopt het dat de kosten van inburgeringstrajecten in Utrecht veel hoger zijn dan van andere grote gemeenten?
3. Zo ja, kan het college aangeven hoe dit verschil in kosten verklaard wordt?

Antwoord op vraag 2. en 3.

Het college heeft geen inzicht in de kosten van inburgeringstrajecten in diverse grote gemeenten in Nederland. In Utrecht zijn de kosten voor het uitvoeren van een basistraject gemiddeld

EUR 6.869,00. Utrecht biedt echter, conform het door de raad vastgestelde beleid, naast het reguliere traject onder andere plustrajecten en ondersteunende projecten aan. De raad heeft daar ook middelen voor beschikbaar gesteld, evenals voor extra werving en begeleiding. Voor circa 60 procent van de Utrechtse inburgeraars wordt een plustraject ingezet. De kosten van een plustraject zijn 3.300 euro per traject. Dit maakt een compleet inburgeringstraject Utrechtse stijl uiteraard duurder dan een basistraject. Dit is conform door de raad goedgekeurd Utrechts beleid.

In het kader van het zogenoemde Winsemiustraject is ons door het ministerie gevraagd aan te geven wat wij nodig hebben voor een compleet inburgeringstraject dat voldoet aan de kwaliteitseisen van het Deltaplan en aan onze eigen ambities. In antwoord daarop hebben wij een berekening gemaakt met als uitkomst dat er 10.000 à 12.000 euro noodzakelijk is. Dit cijfer is tevens aan NOVA gemeld.


4. Zijn de kosten per traject hoger dan begroot?

Ja, de kosten waren in 2008 hoger dan begroot. Dit werd vooral veroorzaakt door hogere wervingskosten dan voorzien. Hiervoor is financiering aangewezen bij de berap 2008. In 2009 zullen we de kosten van de trajecten in overeenstemming brengen met de begroting.

Naast de kosten is de PvdA-Utrecht ook geïnteresseerd in de resultaten van de inburgeringstrajecten. Een inburgeringstraject dat leidt tot maatschappelijke deelname van cursisten mag van de PvdA Utecht ook wat kosten. Daarom heeft de PvdA utrecht nog een vraag:

5. Heeft het college informatie over de resultaten versus de kosten van inburgeringstrajecten van verschillende gemeenten?

Nee

---- --