Gemeente Utrecht

2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
39 Vragen van mevrouw G.A. Oskam
(ingekomen 26 maart 2009
en antwoorden door het college verzonden op 7 april 2009)

Schriftelijke vragen inzake Apprenti

Apprenti is de uitvoering van het Werk loont! beleid van de gemeente Utrecht. Utrechters die een uitkering in het kader van de Wet Werk en Bijstand (WWB) worden door Sozawe naar Apprenti verwezen. Ze krijgen een arbeidscontract aangeboden voor 32 uur. Deze uren worden voor 50% gevuld met werk en voor 50% met sollicitatietraining, cursussen en dergelijke. Tijdens een werkbezoek van leden van de gemeenteraadscommissie Mens & Samenleving op dinsdag 3 februari jl. in aanwezigheid van de vakwethouder, werd door Apprenti gemeld dat het percentage positieve uitstroom 48% is. Dit is een zeer hoog percentage. D66 heeft inmiddels informatie ontvangen dat door Sozawe (tijdelijk) geen nieuwe cliënten meer kunnen worden aangemeld omdat er een grote daling is in de positieve uitstroom.

Dit brengt de gemeenteraadsfractie van D66 tot de volgende vragen:


1. Klopt het dat de gerealiseerde positieve uitstroom van Apprenti significant is gewijzigd in negatieve zin?

Als gevolg van de crisis zal het moeilijker worden klanten te laten uitstromen naar een baan. In het eerste kwartaal van 2009 is van 74 personen het traject Werk Loont afgelopen. Hiervan zijn 24 personen uitgestroomd naar werk (32%) en 37 personen hebben het traject beëindigd zonder resultaat (50%). De overige 18% is gedurende het traject uitgevallen. We zien de laatste 2 maanden dat deelnemers langer in traject blijven; een grotere groep maakt de drie maanden vol. Dit heeft effect op de ruimte om nieuwe deelnemers op te nemen.


2. Is het waar dat er op dit moment een aanmeldstop is voor nieuwe cliënten/medewerkers voor Apprenti?

Nee, dat is niet juist. Apprenti heeft een bepaalde capaciteit. Tussen 18 en 27 maart kon tijdelijk geen nieuwe instroom plaatsvinden. Apprenti werkt met een gemiddelde instroommogelijkheid van 25 personen per week. Het komt voor dat in één week 30 personen aangemeld worden. Dat betekent dat de week erna, maar 20 personen aangemeld kunnen worden. Per week wordt aan de Poort gemeld hoeveel personen kunnen instromen. Het kan zijn dat halverwege een week het aantal maximale aanmeldingen bereikt is. De week erna kunnen dan wel weer personen aangemeld worden bij Apprenti.


3. Hoe lang zal deze aanmeldstop nog duren?

Er is geen sprake van een aanmeldstop.


4. Wat zijn de oorzaken van de gewijzigde positieve uitstroom van Werk loont!

Zie antwoord 1. De oorzaak is de economische recessie. Er zijn minder vacatures. Daarbij komt nog dat door het plafond van 0 op de vangnetbanen, het ook lastiger is om klanten naar werk uit te laten stromen.


5. Dit is een ernstige verstoring in een belangrijk instrument van het re-integratiebeleid. Waarom is dit feit niet onmiddellijk aan de gemeenteraad gemeld, dit ook in het kader van het lopende debat in het kader van het re-integratiebeleid?

Wij menen dat er geen sprake is van een ernstige verstoring. Afgesproken is dat het college via de jaarlijkse effectmeting de raad informeert. Op dit moment werken we aan de effectiviteitmeting over 2007 en 2008. De eventuele terugloop van de uitstroom krijgt daarin zeker een plek. Bovendien kan dan een vergelijking gemaakt worden met de resultaten van alle andere instrumenten. Deze effectmeting wordt in juni aan de raad aangeboden.


6. Doordat tijdens een aanmeldstop zich wel nieuwe cliënten zich aanmelden voor een uitkering op basis van de WWB zal er een soort stuwmeer ontstaan met kandidaten voor Apprenti.

Hoe lang is de wachtlijst voor Apprenti op dit moment?

Er is geen wachtlijst.


7. Welke maatregelen neemt het college om te lange wachtlijsten voor Werk loont! te voorkomen?

Zie het antwoord op vraag 6.


8. Is het college bereid om de gemeenteraad maandelijks gegevens te verstrekken over de instroom en uitstroom in de WWB, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2009?

Cijfers over instroom en uitstroom in de WWB zijn per maand beschikbaar en zullen wij op een herkenbare plaats vermelden op het intranet van de gemeente Utrecht. Wat betreft de gevraagde periode, zijn de cijfers als volgt:

Maand Instroom Uitstroom Saldo

Januari 133 131 +2

Februari 161 140 +21

Maart 136 135 +1


9. Is het college bereid om deze vragen te beantwoorden voor de behandeling in de raad van het raadsvoorstel 're-integratie binnen de kaders' op 9 april zodat de raad deze antwoorden bij haar beraadslaging kan betrekken?

Ja.

---- --