Europese CIO's: nu besparen op IT is slecht idee

Nederlandse CIO's pleiten voor investeringen in IT om innovatie, efficiency en beveiliging te stimuleren

Kontich, 7 april 2009 - De CIO's van Europa hebben een duidelijke mening over hoe de IT-uitgaven zich in 2009 zouden moeten ontwikkelen: besparen is een slecht idee. Dit is een van de uitkomsten van een onafhankelijk onderzoek dat in opdracht van Intel door onderzoeksbureau Coleman Parkes is uitgevoerd. Ook een aantal Nederlandse CIO's werkte mee aan dit onderzoek. Hoewel men de consequenties van de huidige economische omstandigheden erkent, is 73% van de Nederlandse respondenten van mening dat bezuinigingen op IT zullen leiden tot hogere kosten, productiviteits­verlies, en meer downtime. Investeringen in nieuwe IT-systemen die de kosten omlaag brengen, is volgens 71% dan ook de beste manier om de beoogde kostenbesparingen te realiseren. Gevraagd naar de kritische IT-projecten voor 2009, komt IT-beveiliging op de eerste plaats (82%), gevolgd door consolidatie van het datacenter/ virtualisatie (61%).

Innoveren om te overleven
Bemoedigend is het feit dat 71% van de ondervraagde Nederlandse CIO's verwacht dat ze dit jaar hetzelfde of zelfs meer kunnen uitgeven aan innovatieprojecten, vergeleken met vorig jaar. Dit toont aan dat Nederlandse bedrijven inzien dat investeringen in IT noodzakelijk zijn om de operationele efficiency te verbeteren, de innovatie te stimuleren en het concurrentievermogen te versterken. Daarnaast meent 51% dat dit het juist moment is om te investeren in IT, om helemaal klaar te zijn voor het economisch herstel. In de recessie van 2001 waren IT-overcapaciteit en het toepassen van technologie op onwerkbare bedrijfsmodellen een belangrijke oorzaak van het probleem. Vandaag zien CIO's echter in dat innovatieve technologie, toegepast op de juiste bedrijfs- en kostenmodellen, nodig zijn om deze recessie met succes te bestrijden.

"Net als bij iedere economische neergang, zullen het de bedrijven met innovatieve proposities en efficiënte bedrijfsmodellen zijn die bij het herstel als eerste en het meeste profiteren", zegt Gordon Graylish, Vice President en Deputy General Manager van Intel EMEA. "In de zakelijke wereld van vandaag zijn zowel kostenefficiency en concurrentievermogen onlosmakelijk gekoppeld aan investeringen in IT."

Investeren om te besparen
55% van de Nederlandse CIO's beschouwt snoeien in IT om geld te besparen als verkeerde zuinigheid. Omdat een groot deel van de IT-uitgaven bestaat uit operationele kosten in plaats van kapitaal­uitgaven, kan het beperken van deze uitgaven juist leiden tot hogere kosten. Dit komt omdat er dan wordt vastgehouden aan oudere en minder efficiënte technologie. Dit gegeven is ook terug te zien in de IT-prioriteiten voor 2009, waaronder consolidatie van het datacenter (61%), modernisering van verouderde systemen (43%) en het terugdringen van de kosten voor stroom en koeling (41%).

Cloud computing en 'Groene IT' hebben de toekomst
Nederlandse CIO's zien ook het nodige potentieel in cloud computing en 'Groene IT'. 24% van de respondenten zegt al gebruik te maken van cloud computing-diensten of is dat van plan binnen 18 maanden. 29% ziet cloud computing als een uitstekende nieuwe kans (vergeleken met slechts 12% gemiddeld in heel EMEA). Wat betreft 'Groene IT' laat 71% weten dat dit niet alleen goed voor het milieu is, maar ook zakelijk gezien een goede stap is, vanwege de lagere energiekosten.

Vervangen van servers in acht maanden terugverdiend Wanneer bijvoorbeeld een datacenter met 184 vier jaar oude single-core servers wordt vervangen door de nieuwste Intel Xeon 5500-servers, kan de benodigde investering al binnen acht maanden zijn terugverdiend. Daarna beginnen de nieuwe servers geld op te leveren. Er zijn slechts 21 servers nodig om dezelfde verwerkingskracht te bereiken. Het benodigde vloeroppervlak is 89% lager, terwijl de jaarlijkse stroomkosten met 92% worden verminderd. Dit vertaalt zich in een jaarlijkse kostenbesparing van $83.000 dankzij een lager stroomverbruik, en een besparing van $147.000 dankzij lagere kosten voor software en besturingssystemen(i).

Nieuwe pc's zorgen voor lagere supportkosten en betere beveiliging Wat betreft het pc-beheer, kunnen organisaties bij een vervangingscyclus van drie jaar voor desktops en twee jaar voor notebooks voorkomen dat de kosten voor het ondersteunen van oudere hardware toenemen. Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat de gemiddelde supportkosten van pc's met ruim 30% stijgen in hun vierde jaar(ii).

Daarnaast ontbreken in oudere pc's de beveiligingsfuncties van de computers van nu. Daarmee ontstaat een reëel beveiligingsrisico, gepaard met potentiële kosten. De computers van vandaag, zoals notebooks en pc's die zijn gebaseerd op Intel vPro-technologie, beschikken over ingebouwde beveiligingsfuncties, die het beveiligingsniveau aanzienlijk verbeteren. Een recent onderzoek door McAfee laat zien dat bedrijven wereldwijd het afgelopen jaar ruim $1 biljoen hebben verloren door beveiligingsinbreuken(iii). Het is dan ook niet verwonderlijk dat maar liefst 82% van de ondervraagde Nederlandse CIO's beveiliging ziet als één van de hoofdpunten voor 2009. Zonder investeringen in technologie die hun gegevens beter beveiligen, zijn bedrijven kwetsbaar voor kostbare beveiligings­inbreuken.

Onderzoeksgegevens
Het onderzoek is in januari 2009 uitgevoerd door Coleman Parkes. De 511 respondenten waren de senior IT-beslissers in hun bedrijf, meestal de CIO of de IT directeur/manager. De vraaggesprekken werden evenredig verdeeld tussen bedrijven met 1.000 - 2.000 medewerkers, en bedrijven met meer dan 2.000 medewerkers, in de sectoren retail en groothandel, financiële dienstverlening, de verwerkende industrie, nutsbedrijven, telecom en media. Per land was het aantal respondenten als volgt: Frankrijk 58, Duitsland 101, Italië 50, Nederland 51, Rusland 50, Spanje 50, Zuid-Afrika 51 en het Verenigd Koninkrijk 100.