Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 104 / FP
Datum: 7 april 2009

E 60.000 beschikbaar voor weidevogelbeheer

Het College van Gedeputeerde Staten stelt E 60.000 beschikbaar om het weidevogelbeheer in Fryslân te stimuleren. Agrariërs kunnen subsidie aanvragen voor extra bescherming van nesten en jonge vogels op gras- en maïsland. Van 11 april tot en met 10 mei 2009 kunnen hiervoor subsidieaanvragen worden ingediend. De aanvraagperiode voor vervolgaanvragen loopt tot met 8 juni 2009. "Met deze aanvullende regeling wil de provincie Fryslân een positieve bijdrage leveren aan de weidevogelstand in Fryslân. Met name voor de grutto's. Het doel is om de gruttostand in 2010 te stabiliseren", aldus Hans Konst.

De provinciale subsidieregeling 'Vliegende euro's' is bedoeld voor maatregelen ter bescherming van de grutto, tureluur, kievit, scholekster en akkervogels. Voor grasland geldt dat er minimaal 5 gruttonesten per deelnemend bedrijf of een aantal bedrijven gezamenlijk aanwezig moeten zijn. Wordt aan deze voorwaarde voldaan dan komen ook nesten van de tureluur en akkervogels in aanmerking. Voor maïsland geldt dat per deelnemend bedrijf of een aantal bedrijven gezamenlijk minimaal 2 gruttonesten en minimaal 20 nesten van de grutto, tureluur, kievit en scholekster samen aanwezig moeten zijn. Wordt aan deze voorwaarde voldaan dan kunnen één of meer nesten van de grutto, tureluur, kievit en scholekster tot een maximum van 40 ook meedoen. De vergoeding voor de nesten op grasland is E 60 per nest. Op maïsland is dat E 40 per nest.

Het aanvraagformulier kan worden aangevraagd bij het Samenwerkingsverband Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer, tel. 058 - 292 5225, info@sanl-fryslan.nl of is te downloaden via www.sanl-fryslan.nl.

Provinciaal Meerjarenprogramma Landelijk Gebied Fryslân 2007-2013 De regeling 'Vliegende euro's'maakt onderdeel uit van het Provinciaal Meerjarenprogramma (PMJP) Landelijk Gebied Fryslân. In het Provinciaal Meerjarenprogramma (PMJP) staat beschreven welke doelen Gedeputeerde Staten vanuit het bestaande provinciale beleid in het landelijk gebied wil realiseren, voornamelijk op het gebied van landbouw, natuur, water, recreatie en plattelandsontwikkeling. Ook bestaande afspraken met het Rijk over het landelijk gebied zijn erin verwerkt.

---- --
PERSBERICHT

Nummer: 105/MtW
Datum: 7 april 2009

Twee ton subsidie voor vloeibaar kunstmest

De provincie Fryslân stelt E 200.000 subsidie beschikbaar aan een project waarin vloeibaar kunstmest wordt gemaakt uit het restmateriaal van vergisters. De subsidie is bedoeld om een techniek verder uit te werken die kan worden toegepast op zowel biovergisters op boerderijen als industriële vergisters.

Doel is om de ammoniumrijke, waterige reststroom van de vergister van Omrin bij Oudehaske door middel van recompressie in te dikken tot vloeibaar kunstmest. Het intellectuele eigendom van de technieken die worden gebruikt, ligt bij het bedrijf Convex uit Dearsum.

Aqua Explorer (Leeuwarden) heeft een licentie om het systeem wereldwijd te vermarkten. Duitsland is met 4000 vergisters de grootste markt in Europa, die op dit ogenblik uit zo'n 6000 vergisters bestaat. Bij succes van het project is er vanaf 2013 wereldwijd een omzet mogelijk van E 300 miljoen per jaar, goed voor 300 manjaren werkgelegenheid.

De subsidie wordt verstrekt uit het innovatieprogramma 'Fryslân Fernijt II', dat mede mogelijk wordt gemaakt door de Europese Unie (het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland.

---- --
PERSBESLUITENLIJST

Het College van Gedeputeerde Staten heeft op
7 april 2009 het volgende besloten:

Mededelingen
Gedeputeerde Staten hebben de besluitenlijst van de GS-vergadering van 31 maart 2009 vastgesteld.
Besluitenlijst beschikbaar


1. Subsidie voor elektrisch varen
Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân heeft besloten om de subsidieregeling Elektrisch varen 2009 open te stellen met ingang van 9 april 2009 tot en met 14 augustus 2009. Particulieren en bedrijven kunnen subsidie krijgen voor de aankoop van een nieuwe elektrisch aangedreven boot of de inbouw van een elektrische aandrijving. De boot dient haar thuishaven in Fryslân te hebben. Het subsidieplafond voor de subsidieregeling Elektrisch varen 2009 is door GS vastgesteld op E 270.000. De verdeling vindt plaats op volgorde van binnenkomst. Op donderdag 9 april 2009 worden nadere details van de regeling bekend gemaakt op www.fryslan.nl/schoonvaren. Op deze website staan dan ook de volledige tekst van de regeling en het aanvraagformulier.


2. Subsidie voor zonnestroom
Verder heeft GS het besluit genomen om de subsidieregeling Zonnestroom 2009 open te stellen met ingang van 9 april 2009 tot en met 14 mei 2009. GS heeft het subsidieplafond voor deze subsidieregeling vastgesteld op E 1.100.000. Daarbinnen is het deelplafond voor zonnestroomsystemen vanaf 0,6 kW en kleiner dan 15 kW vastgesteld op E 900.000 waarvan E 60.000 voor scholen en is het deelplafond voor zonnestroomsystemen vanaf 15 W tot en met 100 kW vastgesteld op E 200.000. De verdeling vindt plaats op basis van loting per categorie. Op donderdag 9 april 2009 staat de volledige tekst van de regeling en het aanvraagformulier op www.fryslan.nl/zonnestroom.


3. E 60.000 beschikbaar voor weidevogelbeheer
Het College van Gedeputeerde Staten stelt E 60.000 beschikbaar om het weidevogelbeheer in Fryslân te stimuleren. Agrariërs kunnen subsidie aanvragen voor extra bescherming van nesten en jonge vogels op gras- en maïsland. Van 11 april tot en met 10 mei 2009 kunnen hiervoor subsidieaanvragen worden ingediend. De aanvraagperiode voor vervolgaanvragen loopt tot met 8 juni 2009. "Met deze aanvullende regeling wil de provincie Fryslân een positieve bijdrage leveren aan de weidevogelstand in Fryslân. Met name voor de grutto's. Het doel is om de gruttostand in 2010 te stabiliseren", aldus Hans Konst. Persbericht beschikbaar


4. Twee ton subsidie voor vloeibaar kunstmest
De provincie Fryslân stelt E 200.000 subsidie beschikbaar aan een project waarin vloeibaar kunstmest wordt gemaakt uit het restmateriaal van vergisters. De subsidie is bedoeld om een techniek verder uit te werken die kan worden toegepast op zowel biovergisters op boerderijen als industriële vergisters. Persbericht beschikbaar

---- --
Beslutelist gearkomste fan D.S. 31 maart 2009


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---


1. a. Aktiviteitenkalinder.

b. Utnoegings.

c. Beslutelist fan 24 maart 2009.
Wurdt wizige fêststeld.

d. Parsebeslutelist fan 24 maart 2009.

BESPREKPUNTEN

ERT B1. Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij (NOM). (Galema)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
Het meerjarenplan 2007-2010 van de NOM is de basis voor een meerjarige overeenkomst met provincies Drenthe, Groningen en Fryslân en het ministerie van EZ. De vier bovengenoemde partijen, aandeelhouders in de NOM, het ministerie van EZ voor 99,97 procent en de drie provincies ieder 0,01 procent. De jaarlijkse bijdrage is een inspanningsverplichting om bij te dragen in de kosten van de NOM. Jaarlijks wordt een werkplan ingediend, aangepast aan de voortgang van de activiteiten in het afgelopen jaar en prioriteiten voor het nieuwe jaar. Naast het werkplan biedt de NOM in maart de concept jaarrekening en het jaarverslag aan. Voor u ligt het jaarplan en begroting 2009. De NOM verzoekt voor 2009 de provinciale bijdrage beschikbaar te stellen, 176.868.

D.S. beslute:

1. het werkplan en de begroting voor kennisgeving aan te nemen;
2. een eventueel verlies in 2009 ten laste te brengen van de reserve van de NOM;

3. in 2009 een plan op te stellen om het resultaat van ontwikkelafdeling van de NOM gezonder te maken;

4. een bijdrage voor 2009 beschikbaar te stellen om het werkplan 2009 uit te voeren;

5. een gesprek te organiseren (CdK/gedeputeerde Galema met directeur van NOM).
gearkomste fan D.S. 31 maart 2009


- 2 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

Zorg en Welzijn B2. Tussenevaluatie Provinciaal Armoedebeleid Fryslân. (Adema)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
De leden van Provinciale Staten hebben bij de begrotingsbehandeling in november 2006 een geoormerkt bedrag van 1.000.000 voor armoedebestrijding in de Begroting 2007 opgenomen. Vervolgens is in de vergadering van Provinciale Staten van 24 januari 2007 besloten om voor de periode 2008 t/m 2010 jaarlijks 1.000.000 in de begroting op te nemen voor armoedebeleid. De uitwerking van het beleid is op 21 februari 2007 door Provinciale Staten vastgesteld. Eind 2008 is een tussenevaluatie uitgevoerd om inzicht te krijgen in de interventies, die zijn verricht en de resultaten die daarmee geboekt zijn. Tevens zijn aanbevelingen gedaan voor het vervolg.

D.S. beslute:

1. het verslag van de `Tussenevaluatie Armoedebeleid Fryslân' voor kennisneming aan te nemen;

2. in te stemmen met de uitwerking van de aanbevelingen van de Taskforce aan gemeenten naar aanleiding van de nulmeting;
3. in te stemmen met de uitwerking van de verbeterpunten naar aanleiding van de Tussenevaluatie;

4. de bijgevoegde brief aan de leden van Provinciale Staten (gewijzigd) vast te stellen en akkoord te gaan met het toezenden van de bijgevoegde Tussenevaluatie.

Proseduere:
Toezenden aan Provinciale Staten.

gearkomste fan D.S. 31 maart 2009


- 3 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

Landelijk Gebied Beleid B3. Notitie Bedrijfsoverdracht agrarische sector. (Konst)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
Tijdens de behandeling van de Begroting 2008 heeft de VVD een motie ingediend op grond van artikel 27 van het Reglement van Orde. In deze motie werd provinciale aandacht gevraagd voor bedrijfsoverdracht in het MKB. Daarop heeft het college toegezegd om de problemen te inventariseren rond bedrijfsoverdracht in het MKB en in agrarische sector en een notitie hierover aan de Staten voor te leggen. Op 14 juli jl. is een brief over bedrijfsoverdracht bij het MKB aan de Staten gezonden. In voorliggende notitie wordt ingegaan op de bedrijfsoverdracht in de primaire agrarische sector.

D.S. beslute:

1. bijgevoegde notitie vast te stellen en in te stemmen met: a. het besluit zoals verwoord in de notitie om niet een Friese regeling Jonge Landbouwers in te stellen;
b. de notitie door te sturen naar Provinciale Staten ter kennisneming.

Proseduere:
Toezenden aan Provinciale Staten.

BFT GB3. Versterking kwaliteit Fries lokaal bestuur. (Galema)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
De GS-notitie "Taakbewust toekomstbestendig" is op 4 maart jongstleden in de Statencommissie Boarger en Mienskip behandeld. Naar aanleiding van deze gedachtewisseling is verzocht om een uitwerking van de door het provinciaal bestuur te hanteren uitgangspunten bij de beoordeling van concrete initiatieven van onderop ten aanzien van de versterking van de lokale bestuurskracht. Onderdeel hiervan is een nadere invulling van de toetsingscriteria voor de beoordeling van voorstellen tot gemeentelijke herindeling, conform het vigerende Beleidskader gemeentelijke herindeling van het ministerie van BZK. Deze nadere uitwerking is vormgegeven in het Statenvoorstel "Versterking van de kwaliteit van het Friese lokaal bestuur", wat bedoeld is als kaderstellend document bij de beoordeling van gemeentelijke initiatieven voor de gerichte versterking van de lokale bestuurskracht.

D.S. beslute:

1. het Statenvoorstel "Versterking van de kwaliteit van het Friese lokaal bestuur" gewijzigd vast te stellen;

2. gedeputeerde Galema te machtigen het stuk redactioneel aan te passen.

Proseduere:
Toezenden aan Provinciale Staten.
gearkomste fan D.S. 31 maart 2009


- 4 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

FPC GB4. Aanbiedingsbrief aan Provinciale Staten over het boekwerk (Galema) Jaarstukken 2008 en Reactie GS op Rapport van bevindingen jaarrekening 2008.

Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
De aanbiedingsbrief aan Provinciale Staten over de Jaarstukken 2008 wordt aan Gedeputeerde Staten ter vaststelling voorgelegd evenals de `Reactie van GS op het Rapport van bevindingen van de externe accountant PricewaterhouseCoopers over de jaarrekening 2008'. Met de Jaarstukken 2007 hebben de Statenleden voor het eerst de mogelijkheid gehad om rechtstreeks financieel-technische en beleidsinhoudelijke vragen te stellen aan de contactpersoon van de betreffende beleidsafdeling. Voorgesteld wordt om deze lijn voor de Jaarstukken 2008 opnieuw te volgen.

D.S. beslute:

1. de tekst van het concept Statenvoorstel met besluit vast te stellen;
2. de reactie op het Rapport van bevindingen over de provinciale Jaarrekening 2008 en de Jaarrekening 2008 Fonds Nazorg Stortplaatsen Fryslân vast te stellen;

3. de Statenleden de mogelijkheid te bieden om financieel-technische en beleidsinhoudelijke vragen over de Jaarstukken 2008 rechtstreeks te stellen aan de contactpersoon van de betreffende beleidsafdeling.

Proseduere:
Toezenden aan Provinciale Staten.

HAMMERSTIKKEN

BC-staf H1. SG-lijsten van 21 t/m 27 maart 2009. (Allen)
D.S. beslute:
de SG-lijsten vast te stellen.

Ruimte H2. WRO-besluiten van 21 t/m 27 maart 2009. (Konst)
D.S. beslute:
de WRO-besluiten vast te stellen.

gearkomste fan D.S. 31 maart 2009


- 5 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

P&O H3. Aanpassing spaarloonregeling. (De Vries)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
De fiscaal vrije bestedingsmogelijkheden van de spaarloonregeling zijn uitgebreid. De Friesland Bank heeft ons op deze verruimingsmogelijkheid gewezen. Het Georganiseerd Overleg heeft 23 februari jl. ingestemd met deze verruiming.

D.S. beslute:
in te stemmen met de wijziging van de spaarloonregeling als omschreven in de bijlage.

KTU GH4. Kontraktferlinging programma befoardering jongerein en Frysk. (De Vries)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
Ein 2007 hat it kolleezje it beslút nommen om de projekten Fynst (fan de Afûk) en Froeks (fan Groot Haar & Orth/PS Produkties) foarearst foar ien jier te gunnen út it programma lêsbefoardering jongerein en Frysk, omdat beide partijen by de beoardieling sawat likefolle punten skoard hiene. Op grûn fan in kwantitative beoardieling op grûn fan de behelle prestaasjes en in kwalitative beoardieling troch in eksterne kommisje wurdt in beslút taret fan wa't it kontrakt ferlinge wurdt.

D.S. beslute:

1. it kontrakt mei Froeks.tv te ferlingjen yn it ramt fan it programma lêsbefoardering jongerein en Frysk;

2. yn te stimmen om Provinsjale Steaten mei bygeand brief op `e hichte te stellen fan it beslút.

Proseduere:
Tastjoere oan Provinsjale Steaten.

gearkomste fan D.S. 31 maart 2009


- 6 -


---
Team/ ûnderwerp / koarte gearfetting / beslút D.S. (kolleezjelid)

---

KTU H5. Utfiering prestaasjeplan Taalbelied 2009. (De Vries)
Koarte gearfetting fan it ûnderwerp:
Mei dit stik wurdt oan it kolleezje in útstel dien foar de besteging fan de beskikber stelde finansjele middels foar de útfiering fan de Taalnota `Fan rjocht nei Praktyk: Taal tusken minsken' (2007-2010)'. De basis is de evaluaasje fan de realisaasje fan de taalnota oer 2008. De ûnderdielen oerheden en soarch rinne aardich, wylst op bedriuwslibben en ICT in hegere yntinsivearring fanneden is.

D.S. beslute:
yn te stimmen mei it Prestaasjeplan fan de Taalnota oer 2009.

PARSEBESLUTELIST

SKRIFTLIKE MEIDIELINGS


1. Algemien:

a. Planning Tweede Kamer: geen.

MUNLINGE MEIDIELINGS

gearkomste fan D.S. 31 maart 2009

---- --