Ingezonden persbericht


Wethouders openen Het Amsterdamse Peuterfestival

In het Krater Theater in Amsterdam Zuidoost heeft wethouder Harry Verzijl (Onderwijs, Cultuureducatie en Jeugdbeleid) maandag 6 april Het Amsterdamse Peuterfestival 'Op drift' geopend. Aansluitend vond de voorstelling zzZOEFF van Lindai Boogerman voor een uitverkochte zaal plaats. Ook in andere buurttheaters openen Amsterdamse wethouders van verschillende stadsdelen deze week de festivalvoorstellingen met een korte ceremonie. Het festival eindigt op maandag 13 april in Jeugdtheater De Krakeling met de Nederlandse première van 'Karussell' van het Belgische gezelschap Pantalone.

Op dinsdag 7 april opende wethouder Lieke Thesingh (Jeugdzorg en Onderwijs, Oud-Zuid) de voorstelling Superboek van Faruk Dikici in het Ostadetheater. Woensdag is het de beurt aan zowel Germaine Princen (wethouder Kunst en Cultuur, Oost-Watergraafsmeer) bij de voorstelling Wie komt er in mijn Huisje van Ellen Smets in het Pleintheater, als aan Fouad Sidali (wethouder Kunst & Cultuur, Bos en Lommer) bij De Spijker op zijn Kop van De toren van Geluid in Podium Mozaïek. Op donderdag 9 april volgt wethouder Chris de Wild Propitius (Jeugd en Onderwijs) in de Rietwijker in Amsterdam-Noord. Alle wethouders geven om 9.30 uur acte de présence.

Het Amsterdamse Peuterfestival 'Op drift'
Met Het Amsterdamse Peuterfestival 'Op drift' wil Peter Lanting, directeur van theaterbureau Vanaf 2 en initiatiefnemer van het project, een nieuwe publieksdoelgroep van kinderen en hun ouders die anders niet tot nauwelijks in het theater komen, aanboren. Het project komt tot stand in nauwe samenwerking met buurttheaters en kinderopvanginstellingen, en trekt vooral de stadsdelen in. Het festival vindt plaats van maandag 6 april tot en met maandag 13 april in Amsterdam, waarna organisator Twee-ater met hetzelfde concept ook andere steden en plaatsen in Nederland aan zal doen. In Amsterdam programmeert Twee-ater in de week rond Pasen verschillende succesvolle en goed ontvangen voorstellingen die hun kwaliteit en meerwaarde al ruimschoots hebben bewezen. In de foyers van de deelnemende theaters wordt bovendien een interactieve, theatrale ­ cultuuroverstijgende - speelplaats opgebouwd, een vast onderdeel van de peuterfestivals van Twee-ater. Voor de peuters is dit het centrum van het festival, waar ze de ruimte krijgen om rond de voorstellingen in alle vrijheid te spelen, rennen en onderzoeken. De theaterspeeltuin is zo vormgegeven dat de kinderen die direct herkennen en omarmen als hun natuurlijke habitat. Het festival eindigt op Tweede Paasdag in Jeugdtheater De Krakeling met de Nederlandse première van 'Karussell' van het Belgische gezelschap Pantalone.

-----