Gemeente Delft

Honden aan de lijn; het broedseizoen is weer begonnen!

Vanaf begin maart zijn de vogels weer actief met het bouwen van hun nestjes. In de broedperiode zijn de vogels erg kwetsbaar en kunnen snel worden verstoord. Een loslopende hond of kat maakt de vogels vaak zo aan het schrikken dat vele nesten verloren gaan. Met als gevolg dat het aantal broedende vogels de afgelopen jaren sterk is afgenomen.

Door loslopende dieren gaan in heel Delft nesten verloren, maar vooral in De Hertenkamp is de afname zichtbaar. Dat komt door de groeiende hoeveelheid bezoekers, maar zeker ook doordat er veel honden en katten vrij rondlopen. Dat heeft met name gevolgen voor het aantal broedende futen en eenden en andere kleine zoogdieren zoals bijvoorbeeld de egels.

De gemeente Delft roept hondenbezitters daarom op hun hond gedurende het broedseizoen altijd aangelijnd te houden (dus ook in de Hertenkamp en de Delftse Hout) om verstoring van de broedende dieren te voorkomen. Een uitzondering vormen de speciaal daarvoor aangewezen uitrenstroken die op diverse plekken in Delft aanwezig zijn. Daar kunnen tijdens het broedseizoen honden wel los lopen.

Noot voor de redactie, (