Recht op transparantie?

07/04/2009 16:56

Zorgnet Vlaanderen

Zorgnet Vlaanderen pleit voor een gezondheidsbeleid dat in alle openheid gevoerd wordt, in tegenstelling tot het artsensyndicaat BVAS, dat kiest voor de politiek van de achterkamertjes.

In Artsenkrant van 7 april 2009 roept de artsenvakbond BVAS zijn leden op ervoor te zorgen dat de gegevens over omzet en kosten van hun diensten niet kenbaar worden gemaakt. Zorgnet Vlaanderen heeft hieromtrent een enquête rondgestuurd naar zijn leden-ziekenhuizen.

BVAS argumenteert dat ziekenhuiskoepels en de overheid niet over deze gegevens mogen beschikken. Volgens het artsensyndicaat is het bovendien de bedoeling dat Zorgnet Vlaanderen gaat bepalen hoeveel artsen mogen verdienen.

Zorgnet Vlaanderen pleit in de eerste plaats voor goede patiëntenzorg. Alle diensten in het ziekenhuis moeten correct - dit wil zeggen in functie van de zorgnoden van de patiënt - gefinancierd worden.

Zorgnet Vlaanderen wil dat het structurele deficit in de verpleegdiensten wordt aangepakt. Een correcte financiering moet kunnen vertrekken van de juiste gegevens. Het is niet de bedoeling van Zorgnet Vlaanderen om te weten te komen wat elke individuele arts verdient, enkel de collectieve gegevens zijn relevant.

Heel wat ziekenhuizen hebben ons reeds een ingevulde enquête teruggestuurd, waarvoor onze dank.

Zorgnet Vlaanderen ijvert in deze niet tegen de belangen van klinisch biologen en radiologen, wat BVAS ook mag beweren. Zorgnet ijvert wél voor de belangen van álle patiënten, voor de belangen en een correcte honorering van álle artsen in onze ziekenhuizen en voor een correcte financiering van alle diensten in een ziekenhuis.

Zorgnet Vlaanderen wil de ziekenhuisfinanciering herdenken op basis van objectieve gegevens. Er kan enkel vastgesteld worden dat het artsensyndicaat zich blijkbaar vastklampt aan de bestaande toestand en zo kiest voor de politiek van de achterkamertjes. Zorgnet Vlaanderen daarentegen staat voor een beleid dat in alle openheid gevoerd wordt.

Wat meer achtergrondinformatie

Zonder de enquête gezien te hebben oordeelde BVAS al in februari dat de vragenlijst een schending zou betekenen van het recht op bescherming van het privéleven van de artsen. Nochtans vraagt Zorgnet Vlaanderen niet wat elke individuele arts verdient, enkel de collectieve gegevens zijn belangrijk voor onze werking. Uit juridisch advies advies bleek dat de enquête niet onder het toepassingsgebied van de privacywet valt.

Op 2 april stuurde BVAS een brief aan de voorzitters van de medische raden, aan de radiologen en klinische biologen. BVAS maant de artsen in deze brief ook dwingend aan om de directies van de ziekenhuizen te overtuigen níet deel te nemen aan deze enquête. BVAS eindigt met de toezegging dat het de rechtmatige belangen van alle klinisch biologen en radiologen zal blijven verdedigen.

Ziekenhuizen zijn transparante organisaties en leggen hun jaarrekeningen neer bij de Nationale Bank van België. In een nabij verleden ijverde BVAS zelf voor financiële transparantie in de ziekenhuizen, wat - via de ziekenhuiswet - resulteerde in de oprichting van een financiële commissie in elke instelling.

Zorgnet Vlaanderen begrijpt dan ook niet dat BVAS vindt dat er geen transparantie kan gelden over deze materie. Ziekenhuizen en artsen worden grotendeels betaald met middelen die door de solidariteit van allen verzameld worden. Het is dan ook niet alleen belangrijk, maar zelfs vanzelfsprekend dat er transparant, open en zonder geheimzinnigheid gepraat kan worden over de besteding van deze middelen.

Op onze website www.zorgnetvlaanderen.be kan u bij de rubriek "nieuws/persberichten" alle documenten hieromtrent vinden.