Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amersfoort, 7 april
Diabetes Fonds verstrekt hoogste subsidie ooit

Baanbrekende celtherapie biedt zicht op genezing diabetes type 1

Genezing van diabetes type 1 (voorheen jeugddiabetes genoemd) komt dichterbij dankzij een baanbrekende celtherapie. Daarbij worden afweercellen van patiënten buiten het lichaam behandeld en weer teruggeplaatst. Daardoor stopt het ziekteproces. Het Diabetes Fonds heeft het Nederlandse onderzoek onlangs 1,6 miljoen euro toegekend, de hoogste subsidie ooit toegekend door het fonds.

In Nederland hebben 70.000 mensen diabetes type 1. Gemiddeld elke vier uur komt daar een patiënt bij. De ziekte kan ernstige chronische gevolgen hebben, variërend van blindheid, amputatie en dementie tot hart- en vaatziekten. Bij de 'type 1' vorm van diabetes vernietigt het eigen afweersysteem de cellen in het lichaam die insuline produceren waardoor de ziekte ontstaat.

Toepassing bij mensen
Het bijzondere onderzoek staat onder leiding van immunoloog dr. Bart Roep van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en internationaal een autoriteit op dit gebied. Hij werkt samen met toponderzoekers van de universiteiten in Utrecht, Brussel en Leuven aan de genezing van diabetes type 1.

"Na ruim 2000 jaar symptoombestrijding weten we eindelijk hoe deze vorm van diabetes ontstaat.'', zegt Roep. "Het is een vergissing van ons afweersysteem en met de celtherapie die we hebben ontwikkeld, willen we die gaan corrigeren. We hebben unieke methoden ontdekt die in staat zijn de ontsporing van het afweersysteem te meten, zelfs voordat helder is dat iemand diabetes type 1 heeft. Nu willen we therapieën ontwikkelen voor behandeling. Daarom durf ik voorzichtig over genezing te praten al moeten diabetespatiënten nu niet direct naar hun arts rennen. In de komende vier jaar wordt eerst de veiligheid en vervolgens de mogelijke effectiviteit getest bij proefpersonen. Pas daarna kunnen we onze bevindingen op grotere groepen mensen met type 1 diabetes toepassen.''

Veelbelovend
Het Diabetes Fonds, een stuwende kracht in diabetesonderzoek, vindt het programma zo belangwekkend dat recent 1,6 miljoen euro is toegekend, de hoogste subsidie ooit. Bert Kuipers, directeur Diabetes Fonds: "Onze wetenschappelijke adviseurs zijn ontzettend enthousiast over dit veelbelovende onderzoek. Want onderzoek is de basis voor de oplossing van diabetes. Een nieuwe behandeling die dit mogelijk oplevert, kan uiteindelijk geld maar vooral leed besparen. Het ondersteunt daarmee volledig onze missie."

Celtherapie
Om de verstoring in het afweersysteem tegen te gaan, halen de onderzoekers afweercellen uit het bloed van een patiënt. In het laboratorium worden die cellen gekweekt en 'behandeld' met bepaalde stoffen zoals vitamine D3. Dr. Roep: "Vitamine D3 kan je kopen bij elke drogist en supermarkt en geven we onze baby's. We gebruiken dus geen paardenmiddelen die andere cellen kapot maken. Daarnaast zijn het cellen van de patiënt zelf en niet van een donor wat tal van voordelen heeft."

Diabetes type 2
In Nederland hebben bijna een miljoen mensen diabetes. Negentig procent heeft diabetes type 2, ook bekend als ouderdomssuiker. Omdat steeds jongere mensen diabetes krijgen, is die naam achterhaald. Het onderzoek van dr. Roep heeft alleen betrekking op type 1 en biedt dus geen uitkomst voor diabetes type 2. Bij diabetes type 2 geldt dat overgewicht, te weinig beweging en erfelijkheid de kan op de zieke verhogen. Diabetes ontstaat door een tekort aan insuline. Deze stof regelt de bloedsuikerspiegel. Door een te hoge bloedsuikerspiegel kunnen mensen in coma raken. Veelal zijn medicijnen, aangepaste voeding of het spuiten van insuline noodzakelijk.

Wetenschappelijk onderzoek
Het Diabetes Fonds besteedt 30 procent van het beschikbare budget aan voorlichting. Het meeste geld, 70 procent, gaat naar wetenschappelijk onderzoek, om diabetes te genezen en te voorkomen. Kijk voor meer informatie op www.diabetesfonds.nl.


---



Ingezonden persbericht