Gemeente Noordwijkerhout

7/4/2009 - Mantelzorgcompliment
Deze informatie gaat over het mantelzorgcompliment van 2008. De overheid heeft veel waardering voor het werk van mantelzorgers. Als blijk van deze waardering kunnen mantelzorgers over 2008 een bedrag van 250 euro ontvangen: het mantelzorgcompliment. Het mantelzorgcompliment is bedoeld voor mensen die langdurig intensieve zorg geven aan een vriend, familielid of kennis. Het gaat om zorg waarvoor anders professionele hulp nodig zou zijn.

Voorwaarden voor mantelzorgcompliment
Per kalenderjaar kan één mantelzorger van één persoon een mantelzorgcompliment ontvangen. Per cliënt kan ook hoogstens eenmaal per jaar een mantelzorgcompliment worden gegeven. Om voor de regeling Mantelzorgcompliment in aanmerking te komen dient men te voldoen aan een aantal voorwaarden. Duidelijk is wel dat, indien een zorgvrager en een mantelzorger de zorg onderling regelen, er geen mantelzorgcompliment kan worden aangevraagd. Verder hoeft een mantelzorger over het mantelzorgcompliment geen belasting te betalen. Ook heeft het mantelzorgcompliment geen gevolgen voor een uitkering, de zorgtoeslag of de huurtoeslag.

Mantelzorgcontact
Bent u mantelzorger en heeft u over het jaar 2008 geen mantelzorgcompliment ontvangen en weet u ook niet of u daarvoor in aanmerking komt, maak dan een afspraak voor een mantelzorgcontact. Tijdens het mantelzorgcontact kunt u samen met een medewerker van het Lokaal Loket nagaan of u mogelijk voldoet aan de voorwaarden om voor een mantelzorgcompliment in aanmerking te komen. Tevens kunt u tijdens het mantelzorgcontact kenbaar maken aan welke vormen van ondersteuning u als mantelzorger (nog meer) behoefte heeft.

Afspraak mantelzorgcontact
U kunt een afspraak maken voor een mantelzorgcontact bij het Lokaal Loket Noordwijkerhout in het Gezondheidscentrum, Via Antiqua 23, van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 12.00 uur, tel. (0252) 343 800, e-mail lokaalloket@noordwijkerhout.nl.

Meer informatie

Meer informatie over het mantelzorgcompliment vindt u op de website van de Sociale Verzekeringsbank www.svb.nl of op de website van het Bureau Jeugdzorg Zuid-Holland www.bjzzuid-holland.nl. Met uw vragen over de regeling Mantelzorgcompliment kunt u terecht bij de Sociale Verzekeringsbank, tel. 030 264 8444 op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur, e-mail mantelzorg@svb.nl.