Veilig Amsterdam


Politie Amsterdam-Amstelland: Aanpak hennepteelt Oud-West

7 april 2009

Eén jaar lang de strijd aan gaan tegen het telen van hennep met behulp van burgers. Met de slogan âVoel jij je veilig naast de kweker in Oud West?â, is het politieteam van Oud-West in samenwerking met woningbouwvereniging Stadgenoot vanaf 2 april de strijd tegen het telen van hennep in woningen en bedrijfsruimten aangegaan.

Eén van de belangrijkste redenen om de strijd tegen het telen van hennep aan te gaan, is het gevaar dat het met zich meebrengt, waardoor er onveilige situaties in de buurt kunnen ontstaan. Enkele voorbeelden zijn: brandgevaar in verband met kortsluiting, lekkages en het knutselen met stroom bij het illegaal aftappen van elektriciteit.

Daarnaast brengt het telen van hennep ook overlast met zich mee. Stankoverlast, maar ook overlast in verband met het af- en aanlopen van mensen die niets met de woning te maken hebben. Ook trekt het vaak criminaliteit aan, wat een negatieve invloed heeft op de leefbaarheid in de buurt.

De twee partijen willen met een jaar lang actie voeren bereiken dat de bewoners van Oud-West bewust worden van het gevaar dat het telen van hennep met zich meebrengt. Ook willen zij dat bewoners bij kennis van een hennepkwekerij de politie of Stadgenoot inschakelen. Via het telefoonnummer van Stichting M,
0800 7000, kunnen bewoners ook anoniem hun melding doen.

Hoe worden bewoners betrokken?
De bewoners worden gevraagd alert te zijn op bepaalde signalen, die kunnen duiden op het telen van hennep. Deze signalen staan omschreven in een folder die door de buurtregisseurs onder de bewoners worden verspreid. Het uiteindelijke doel van deze samenwerking is het terugdringen van het aantal hennepkwekerijen in Amsterdam Oud-West, waardoor de leefbaarheid wordt verbeterd in het stadsdeel.