Stadsdeel Westerpark Amsterdam



---

Westerpark en Centrum willen ondergrondse garage bij Marnixbad

7 april 2009
De stadsdelen Centrum en Westerpark willen nog voor de zomer de uitgangspunten vaststellen voor de ontwikkeling van een parkeergarage onder de Singelgracht bij het Marnixbad. De concept-Nota van Uitgangspunten voor deze garage is vandaag, 7 april, door beide dagelijks besturen vrijgegeven voor inspraak. Volgens planning beslissen de deelraden van beide stadsdelen nog voor de zomer over de nota.

De garage, die twee parkeerlagen krijgt en zich uitstrekt van de Marnixbrug tot de brug Raampoort, is grotendeels bestemd voor bewoners en ondernemers in de Frederik Hendrikbuurt (Stadsdeel Westerpark) en de Noord-Jordaan (Stadsdeel Centrum).

De garage moet ruimte bieden aan tenminste 800 auto's. Een deel van de garage is bestemd voor bezoekers. Voor de bovengrondse ontsluiting van de garage zijn drie varianten ontworpen, die eveneens voor inspraak worden voorgelegd aan de buurtbewoners.

De portefeuillehouders Openbare Ruimte en Verkeer van de beide stadsdelen hebben het gedeelde belang dat de garage een noodzakelijk instrument is om de kwaliteit van wonen en leven in dit deel van de stad te vergroten. Dirk de Jager, stadsdeel Westerpark: "De mens moet weer centraal komen te staan in de openbare ruimte, in plaats van de auto. Tegelijk willen we het aantal parkeerplaatsen voor vergunninghouders in de Frederik Hendrikbuurt op peil houden. Een ondergrondse garage is dan de beste oplossing. Daarin lopen de belangen van ons stadsdeel parallel met die van Stadsdeel Centrum." Erik Koldenhof, stadsdeel Centrum: "Door de bouw van de parkeergarage zal de kwaliteit van de openbare ruimte flink verbeteren. Het belangrijkste voordeel van de ondergrondse garage is dat er minder auto's op straat geparkeerd hoeven te worden."

Door de nieuwe garage komt in het dichtbevolkte Singelgrachtgebied van de stad ruimte vrij voor voetgangers, fietsers en openbaar groen. Bovendien kan door de bouw van de ondergrondse parkeerruimte het verkeer in de Frederik Hendrikbuurt en de Noord-Jordaan afnemen omdat minder automobilisten zullen zoeken naar een parkeerplaats.

Tijdens een informatieavond op 25 maart zijn bewoners en andere belanghebbenden in de Frederik Hendrikbuurt en de Noord-Jordaan op de hoogte gebracht van de voorlopige plannen en de onderzoeken naar de haalbaarheid van een garage op deze locatie. Op maandagavond 20 april kunnen de bewoners zich over de plannen uitspreken op een inspraakbijeenkomst in verzorgingshuis De Poort aan de Hugo de Grootkade, aanvang 19.30 uur. Na vaststelling van de Nota van Uitgangspunten volgt het Programma van Eisen voor de garage. Een definitief besluit over de bouw van de garage wordt volgens de huidige planning begin 2010 door beide deelraden genomen.
---