Zwolle

Afspraken woningbouw 2009: Ook afspraken over duurzaamheid

Datum uitgave persbericht: 04/07/2009

De gemeente heeft de ambitie om van 2005 tot en met 2009 4450 woningen te bouwen in Zwolle. De samenwerking met woningbouwcorporaties is hiervoor erg belangrijk en daarvoor zijn er prestatieafspraken gemaakt met de drie corporaties die in Zwolle actief zijn. Woningbouwcorporaties zorgen voor ongeveer 50 procent van de woningbouwproductie in Zwolle. In 2009 willen de corporaties 393 huizen bouwen. De corporaties hebben zich ook verbonden aan de Zwolse Aanpak die bedoeld is om de gevolgen van de kredietcrisis voor de woningbouw het hoofd te bieden.

Zwolse aanpak

De situatie op de woningmarkt is het afgelopen jaar veranderd door de kredietcrisis. Om ervoor te zorgen dat de woningbouwproductie niet stil komt te liggen in Zwolle is de Zwolse Aanpak vastgesteld door gemeente, corporaties, projectontwikkelaars en anderen. De drie Zwolse corporaties spannen zich binnen de Zwolse Aanpak in om de door hen geplande woningproductie in 2009 en 2010 zoveel mogelijk te halen. Bovendien bekijken zij bekijken of zij projecten van ontwikkelaars over kunnen nemen, zodat deze alsnog gerealiseerd worden. De corporaties spelen daarmee een belangrijke rol om de Zwolse woningmarkt zoveel mogelijk in beweging te houden. omhoog

Duurzaamheidsafspraken

De gemeente en de corporaties hebben ook afspraken gemaakt over verbetering van de duurzaamheid in bestaande en nog nieuw te bouwen woningen. Naast de milieueffecten die duurzaam bouwen met zich meebrengt bespaart het woninggebruikers ook veel geld aan energiekosten. Naast deze argumenten vinden de betrokken partijen het ook belangrijk om een duurzame woningvoorraad te hebben. Daarbij gaat het niet alleen om energie- en kostenbesparing maar ook om gezondheid, gebruikskwaliteit, milieu (zoals het gebruik van materialen) en de mogelijkheid voor aanpassingen in de toekomst. Daarnaast kan duurzaam bouwen ook een impuls zijn voor de economie.
omhoog
Bron: Afdeling communicatie
Datum van 07-04-2009 tot 06-05-2009