Inspectie voor de Gezondheidszorg


Particuliere klinieken leveren massaal kwaliteitsgegevens aan

Nieuwsbericht, 8 april 2009

Op één kliniek na hebben alle 156 particuliere klinieken die bij de inspectie bekend zijn hun kwaliteitsgegevens aangeleverd. De inspectie is blij met deze hoge respons. Door het aanleveren van deze gegevens stellen de klinieken zich toetsbaar op en komt er beter zicht op de kwaliteit van de zorg in deze klinieken.

Het is voor het eerst dat de kwaliteit van particuliere klinieken op deze manier wordt onderzocht. De reguliere ziekenhuizen werken al een aantal jaar met het aanleveren van kwaliteitsinformatie. De aangeleverde informatie wordt door de inspectie geanalyseerd om een beeld te krijgen van de kwaliteit van zorg. Klinieken waar de meeste risico's lijken te zijn worden bezocht door de inspecteur. In het najaar verschijnt het rapport met de resultaten van het onderzoek.

Privéklinieken zijn verplicht vanaf 2008 ieder jaar hun kwaliteitsgegevens bij de inspectie aan te leveren. Zij doen dit door antwoord te geven op de vragen in de basisset kwaliteitsindicatoren.

In het loket burgers staan tips voor patiënten die een behandeling bij een particuliere kliniek overwegen en een overzicht van de klinieken die bij de inspectie bekend zijn.
In het loket zorgaanbieders staat meer informatie over het toezicht op particuliere klinieken.