Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam



---

Monument tegen kindermishandeling

8 april 2009

Stadsdeel De Baarsjes adopteert het Monument tegen Kindermishandeling. Woensdag 8 april om 11 uur onthulde Godfried Lambriex het monument samen met de kinderen van De Rosa Boekdrukkerschool. Het monument staat het komende half jaar in speeltuin Plan West.

Onthulling monument tegen kindermishandeling Belangrijkste drijfveer van de actie is het bespreekbaar maken van kindermishandeling. Het monument is een initiatief van Stichting Estafettemars tegen Kindermishandeling (STEK). Zij plaatsten het monument eind 2008 op het Museumplein. Het monument reist de komende jaren langs de verschillende stadsdelen, te beginnen bij De Baarsjes.

In Nederland staan ongeveer 150 duizend kinderen bloot aan kindermishandeling. Wekelijks sterft één kind per week als gevolg van kindermishandeling. Stadsdeelvoorzitter Godfried Lambriex: "Voor je iets tegen kindermishandeling kunt doen moeten kinderen en hun omgeving eerst weten wat er wel en niet mag. Voor een kind is het lastig inschatten wanneer hun ouders te ver gaan. Maar ook voor de omgeving is het moeilijk te zien wanneer ouders over de schreef gaan. En zelfs dan is het moeilijk te bepalen wanneer je ingrijpt, en hoe. Daarom is het zo belangrijk dat mensen met elkaar spreken over deze zaken. Dat we het taboe er af halen. En daarom adopteren we nu dit monument. Zodat mensen in de Baarsjes weten dat kindermishandeling een belangrijk onderwerp is, ook bij hun in de buurt."

STEK levert bij het monument een lespakket over kinderrechten voor basisscholen. Sjieka van Rooijen, initiator van STEK: "Hiermee leren kinderen over hun eigen rechten. Zij zijn de ouders van de toekomst. Daarin kun je nu al investeren."

STEK (Stichting Estafettemars tegen Kindermishandeling) vraagt aandacht voor kindermishandeling. De doelstelling van STEK is om het thema uit de taboesfeer te halen. Jaarlijks organiseert STEK de Estafettemars tegen kindermishandeling op 19 november, de Wereld Kinderdag tegen Geweld. www.estafettemars.nl

---