Ministerie van Defensie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Plein 2
2511 CR Den Haag
Datum 8 april 2009
Ons kenmerk HDAB2009005961
Onderwerp Antwoorden op vragen van de leden De Krom en Boekestijn (beiden VVD) over opvattingen van imams in de krijgsmacht

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de vragen van de leden De Krom en Boekestijn (beiden VVD) over opvattingen van imams in de krijgsmacht (ingezonden 7 april 2009 met kenmerk 2009Z06617).

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

drs. J.G. de Vries

Ministerie van Defensie

Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88


Ministerie van Defensie

Vragen van de leden De Krom en Boekestijn (beiden VVD) aan de staatssecretaris van Defensie over opvattingen van imams in de krijgsmacht (ingezonden 7 april 2009 met kenmerk 2009Z06617).

1
Kent u het artikel "Defensie neemt omstreden imams in dienst"? 1)

Ja.

2
Is het waar dat de Nederlandse krijgsmacht vanaf donderdag twee imams in dienst heeft waarvan de eerste is verbonden aan de organisatie Millie Gorus en de andere vindt dat moslims vrouwen een hand mogen weigeren?

3
Vindt u dat imams met dergelijke opvattingen of affiliaties bij de krijgsmacht kunnen werken? Kunt u dit toelichten?

Begin 2009 heeft Defensie twee imams aangesteld die vervolgens aan een opleiding aan de Nederlandse Defensieacademie zijn begonnen. Op 9 april a.s. voltooien zij hun opleiding en ontvangen zij hun diploma.

Defensie heeft het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) aangewezen als zendende instantie, onder andere vanwege de breed samengestelde achterban. Het CMO is een koepelorganisatie van diverse moslimorganisaties, waaronder Milli Görü. Het CMO heeft twee imams voorgedragen die aan de criteria van Defensie voldeden. Eén imam is verbonden aan Milli Görü. Het selectie- en keuringsproces, inclusief het gebruikelijke veiligheidsonderzoek door de MIVD, gaf geen aanleiding af te zien van een aanstelling.

De in vraag 2 aangehaalde uitlating van een van de imams dateert uit de periode vóór zijn indiensttreding bij Defensie. De desbetreffende imam heeft overigens in een eerder gesprek afstand genomen van de scherpe uitspraken die hij destijds als columnist heeft gedaan.

Op het moment dat door gedragingen of uitlatingen het functioneren van de imams of van de defensieorganisatie in het gedrang dreigt te komen zal dit worden besproken met de zendende instantie. Overigens geldt dit voor alle geestelijk verzorgers binnen Defensie.

4
Wilt u deze vragen vóór morgen 12 uur beantwoorden?

Ja.

1) Website Elsevier, 7 april 2009