Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen breekt lans voor godsdienstvrijheid

08 apr 2009 | Nederland zet zich in voor de bevordering van godsdienstvrijheid in het buitenland, maar ook in onze eigen samenleving moeten we ervoor waken dat mensen vanwege hun geloof in een hoek geduwd worden. Dat zei minister van Buitenlandse zaken Verhagen vanavond op de slotavond het mensenrechtenfilmfestival Movies that Matter in Den Haag.

"Moslims moeten hun geloof kunnen belijden in Nederland, net als christenen dat moeten kunnen doen in Iran of Turkije," aldus Verhagen. "Tegelijkertijd mag godsdienst nooit als excuus worden opgevoerd om mensenrechten van anderen te schenden."

De minister leidde met een toespraak de slotfilm `Firaaq' in, die gaat over de strijd tussen moslims en hindoes in India. Hij waarschuwde dat godsdienstvrijheid niet alleen in India maar ook in Nederland ter discussie staat, bijvoorbeeld door de generalisaties over de islam door sommige politici.

Verhagen sprak over de grote indruk die beelden op mensen kunnen maken. "Movies that Matter brengt mensenrechtenschending binnen in ons bestaan. Ik hoop dat het publiek na het zien van de film geïnspireerd is om iets te doen aan het onrecht in de wereld."

Movies that Matter wordt georganiseerd door Amnesty International. Het festival ging donderdag 2 april van start in Den Haag en werd vanavond afgesloten met de vertoning van de slotfilm. Buiten films was er ook een aanbod van muziek, exposities en verdiepingsprogramma's.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl