Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Nieuw Streekhuis geopend

Toespraak | 08-04-2009

Het Rivierenlandschap en de Hollandse Waterlinie zijn unieke Nederlandse landschappen. Die van ons allemaal zijn. Dat en meer komt in het Streekhuis Kromme Rijn tot uitdrukking.

Toespraak door DG Wouters, namens de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit bij de opening van het Streekhuis Kromme Rijn op 6 april 2009 in Werkhoven.

Dames en heren,

Helaas is de minister afwezig. Zij had graag het lanenproject gezien. Het wordt vast een succesproject! Ik zal haar adviseren er eens op één van haar fietstochten langs te gaan. Je kunt die passie pas goed begrijpen, als je er bent geweest.

Want, dames en heren, wat hebben we toch een fantastisch Rivierenlandschap. En wat hebben we een indrukwekkende Hollandse Waterlinie. De minister herinnert zich nog dat zij in februari in deze streek was om de gedekte gemeenschapsweg te openen. We zijn met dit landschap vergroeid.

Je vindt hier veel.

Er zijn zompige stukken moeras. Daar houden zich constructies schuil. Eendenkooien bijvoorbeeld, waar vroeger vol spanning werd gewacht. Waar we nu de herinnering aan bewaren.

Onder wilgen en achter wallen verstoppen zich oude legerplaatsen.

Er zijn stille grachten gegraven met in hun midden middeleeuwse buitenplaatsen.

Plus dijken, die land en water in toom houden.

We zien sporen van griendwerkers, die met takkenbossen in de weer zijn geweest.

Op sommige plekken lieten we als auteurs van dit gebied onze rivier de vrijheid. Waar dat is gebeurd, liggen nu lieflijke dorpjes.

Wie op de dijk gaat staan, en zijn tijd neemt, kan grote witte wolkenpartijen over fruitboomgaarden zien varen. En kan diezelfde lucht zien meevaren in de Kromme Rijn. In spiegelbeeld. Die ziet -in de woorden van de dichter Lucebert, die hier geweest moet zijn- de zwanen 'de kracht van water en aarde zo onopvallend mogelijk beschrijven'.

Die ruikt vers gemaaid gras.

En hoort, door het monotone geluid van een trekker heen -ja, daar wordt gezaaid - schapen blaten, een haan kraaien. Wie de bewoners spreekt, hoort de legenden.

Dit Nationale Landschap ademt een gecompliceerde en boeiende geschiedenis. Het is een bewogen gebied, dat nog altijd in beweging is.

Het is -en dat zeg ik met nadruk- van ons allemaal. Dus spreekt het vanzelf dat we ook als overheden de verantwoordelijkheid en de visie en de middelen, het ILG, delen. Als bestuurders streven we hetzelfde doel na. Dat doel is, om van landschap, natuur, ondernemerschap, recreatie en ruimtelijke inrichting een mooi, samenhangend geheel te smeden.

Daarom willen we in dit gebied graag samen voor ontwikkeling en behoud zorgen. En met 'samen' doel ik niet alleen op de provincie Utrecht, en de tientallen andere organisaties die hier de handen ineen slaan. Op zichzelf is dat natuurlijk al heel waardevol. Maar ik doel ook op de boeren, de ondernemers, de burgers en alle andere private medevormgevers met passie voor dit landschap en deze natuur. Ook zij moeten actief mee kunnen doen. Wij zullen hen daar concrete handvaten voor moeten geven. Dit Streekhuis vind ik een uitstekende plek om dat vorm te geven.

Vandaag onderstrepen we dat. Het spreekt vanzelf dat het Streekhuis u als vaste bezoekers verwacht en verwelkomt. Maar we hebben onze ambities. Straks moeten nog meer ILG-doelen binnen deze muren bereikt worden. Dat wil zeggen: naast landschapsprojecten, ook natuur- en recreatieprojecten, waar ondernemers, bewoners en losse bezoekers bij zijn betrokken. Ik zie het als een goed teken, als ook zij hier regelmatig over de drempel komen. Om elkaar te ontmoeten en ideeën, plannen, praktijkervaringen en kennis uit te wisselen. Het landschap moet immers niet alleen afhankelijk blijven van subsidies, maar private partijen en ondernemers moeten er ook echt in stappen. De Task Force Financiering Landschap, die de minister heeft ingesteld, ziet daar ook mogelijkheden toe.

Dames en heren,

Na vandaag zal iedereen die dit landschap wil voor- en naproeven hier terecht kunnen. Om te beleven, te ruiken, te luisteren. Iedereen die verantwoordelijkheid wil nemen voor deze unieke streek ook. Want het Streekhuis Kromme Rijn is dé plek om een stukje passie om te zetten in daden. Vanhieruit kun je initiatieven nemen.

Het is dan ook met veel genoegen dat ik het hierbij voor geopend verklaar.