Stadsdeel Slotervaart: Homobeleid Slotervaart 2009-2010

7 april 2009

âUit de kast is uit het huis.â Dat is het droevige gezegde onder homoseksuele allochtonen. Zij worden vaak verstoten uit hun familie of leiden een dubbelleven. In opvanghuizen als die van Stichting Nafar stranden deze jongens en meisjes. Vaak in psychische nood. Hun omgeving accepteert ze niet zoals ze zijn.

Probleem
Steeds meer homoâs in Amsterdam voelen zich onveilig. De tolerantie is zodanig afgenomen dat de meeste homoâs te maken hebben met homohaat, soms zelfs met geweld. Vooral allochtonen en jongeren zijn weinig tolerant naar homoâs. In Slotervaart wonen veel allochtonen en veel jongeren. In stadsdelen als Slotervaart zitten de opvattingen over homoseksualiteit muurvast. Het is een noodzaak om die schoksgewijs met debat en expliciete daden los te wrikken. Dat is niet een taak van homo's alleen, ook hetero's moeten vechten voor de vrijheid en veiligheid van homo's.

Strategie: opwekken debat
De strategie is het debat met expliciete daden uit te lokken. Niets is zo mooi als de expliciete vraag om debat. Het blijkt dat dit werkt, namelijk als de stadsdeelvoorzitter deelneemt aan het suikerfeest voor moslimhomo's. Niet georganiseerde belangengroepen bieden een debat aan, maar toeschouwers, bewoners uit Slotervaart komen er om vràgen. Die mannen en vrouwen van middelbare leeftijd blijken woedend te zijn als zij in de krant lezen dat het stadsdeel het publiekelijk opneemt voor homo's.

In het debat komt een deel van hen tot het inzicht dat hun opvatting niet stand houdt, dat zij verdraagzaamheid, respect en gelijkheid van alle mensen belangrijker vinden dan hun afkeuring van homoseksualiteit. Deze mensen praten nu over homoseksualiteit in huiskamers, op scholen, moskeeën, badhuizen en op straat. Zij vertellen mensen over hun nieuwe opvattingen. Dat zij tot inzicht kwamen dat hun bestaande normen en waarden het wel degelijk toestaan om ieder mens met respect te bejegenen.

Als mensen ontdekken dat ze gelijkheid van mensen het belangrijkst vinden, is dat de weg naar acceptatie. Daarom lokt het stadsdeel voortdurend het debat uit. Door bijeenkomsten te organiseren, scholen lespakketten te geven, de GayPride naar Slotervaart te halen of door ondernemers uit te nodigen hier een homobar te openen. Slotervaart roept alle hulptroepen op om debat in eigen kring te voeren: belangenverenigingen, GGD, imams, pastors, docenten, buurtwerker.

Activiteiten

* Start GayPride in Slotervaart;

* Ondernemers uitnodigen homobar te openen;
* Kunstenaars uitnodigen atelier homokunst op Delflandplein te openen;

* Sportverenigingen ondertekenen convenant tegen homodiscriminatie;
* Voetbaltoernooi tussen Marokkaanse voetbalclub en homovoetbalclub.