Gemeente Lopik

GEMEENTE
LOPIK
Onderwerp: Jongerenraadsvergadering

Op woensdag 8 april 2009 om 19.00 uur vindt de jongerenraadsvergadering P plaats in de raadzaal van het gemeentehuis van Lopik. Voorzitter is wethouder de heer J.W.M. Kooijman. E Leerlingen van vijf Lopikse basisscholen mogen voorstellen met het thema "(H)eerlijke voeding" verdedigen. Uiteindelijk beslist de gehele jongerenraad aan welk van de voorstellen het beschikbare bedrag van 1.000 zal worden R besteed. Het gekozen voorstel zal ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. Doel van dit project is het bevorderen van de kennis en interesse van de S basisschoolleerlingen voor het gemeentebestuur en de gemeentepolitiek.

Programma
17.00 uur Ontvangst jongerenraadsfracties in de raadzaal; B Tijdens deze ontvangst neemt wethouder Kooijman de agenda door met de jongerenraadsfracties en wordt uitleg gegeven over de wijze van vergaderen en over het gebruik van de microfoons. 17.30 uur Gezamenlijk eten in de kantine voor de jongerenraadsfracties; E 18.45 uur Ontvangst van de groepen 7 en 8 van de basisscholen; 19.00 uur Aanvang jongerenraadsvergadering; 20.00 uur Sluiting jongerenraadsvergadering. R
Voorbereiding
Begin 2009 zijn er voor de leerlingen van de groepen 7 en 8 van vijf Lopikse basisscholen rondleidingen gehouden in het gemeentehuis. Tijdens deze I rondleidingen is ook een bezoek gebracht aan de gemeentewerf en de brandweerkazerne. Leden van de gemeenteraad zijn op de scholen geweest om te vertellen over o.a. hun raadslidmaatschap en politiek in het algemeen.

C Deelnemers
Dit jaar nemen de volgende scholen deel aan de jongerenraadsvergadering:
· Jan Bunnik uit Lopik;
· De Nieuwe Wiel uit Lopik; H · Gerardus Majella uit Cabauw;
· Eben Haëzer uit Polsbroek;
· St. Victor uit Benschop.

T De jongerenraadsvergadering is een jaarlijks terugkerend evenement. Volgend jaar zijn de andere scholen aan de beurt. Op deze manier krijgen alle basisschoolleerlingen één keer in hun basisschooltijd een rondleiding in het gemeentehuis en neemt hun klas deel aan de jongerenraadsvergadering.

Postbus 50
3410 CB LOPIK

Raadhuisplein 1
Tel : (0348) 55 99 55
Fax: (0348) 55 15 88




Onderwerpen
Dit jaar is het thema: (H)eerlijke voeding. De volgende drie voorstellen staan op de agenda van de jongerenraadsvergadering:

1. Multicultureel koken;

2. Bewegen en Voeding;

3. Lopiks Lekkers.

De vergadering
De leerlingen mogen de voorstellen verdedigen en uiteindelijk zal de gehele jongerenraad door middel van schriftelijke stemming moeten beslissen waar het geld aan zal worden besteed. Iedere school wordt begeleid door een gemeenteraadslid. De vergadering wordt voorgezeten door wethouder de heer J.W.M. Kooijman.

In verband met de te verwachten grote belangstelling geldt de regel `kinderen hebben voorrang om plaats te nemen op de publieke tribune'. Overige belangstellenden kunnen via de geluidsinstallatie en een beeldscherm de vergadering volgen in de kantine van het gemeentehuis.

Lopik, 27 maart 2008