Gemeente Coevorden

Links Actueel

Uitnodiging themabijeenkomst armoedebeleid

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden houdt op woensdag 8 april een informatiebijeenkomst over het armoedebeleid. De bijeenkomst begint om 19.00 uur in De Spinde (Hoofdstraat 2) in Dalen. Het is een openbare bijeenkomst en iedereen is van harte welkom aanwezig te zijn en mee te praten.

Tijdens de informatiebijeenkomst worden de gemeenteraad en overige aanwezigen over een aantal zaken op het gebied van armoedebeleid geïnformeerd. KWIZ heeft onderzoek verricht naar de omvang en samenstelling van de groep inwoners in de gemeente die in armoede leeft. Ook is inzichtelijk gemaakt wat het (niet)gebruik is van bestaande inkomensondersteunende voorzieningen. Dit Sociaal Economisch Rapport wordt op 8 april gepresenteerd. Ook worden aanwezigen ingelicht over het bestedingsplan waarmee het convenant `Kinderen doen mee' wordt uitgevoerd. Het convenant heeft als doel om het aantal kinderen dat vanwege armoede maatschappelijk niet meedoet met de helft terug te dringen. Het uiteindelijke doel van deze en andere acties is om te komen tot een gemeentelijk minimabeleid.

Stille armoede
Stille armoede is moeilijk zichtbaar voor de samenleving, aangezien er vaak niets geregistreerd staat. Deze groep mensen maakt vermoedelijk niet of onvoldoende gebruik van inkomensondersteunende voorzieningen. De raadsleden wilden de problematiek beter in kaart hebben en belegden hierover een themabijeenkomst in april 2007. Tijdens deze bijeenkomst werd duidelijk dat het noodzakelijk is dat de gemeente samen met maatschappelijke organisaties aan de slag zou moeten met stille armoede. Dit heeft er inmiddels toe geleid dat het gebruik van de collectieve ziektekostenverzekering fors is toegenomen (van ca. 300 naar ca. 1300 verzekerden), de deelname van jeugd aan sport en cultuur wordt gestimuleerd en dat het gebruik van inkomensondersteunende voorzieningen wordt gestimuleerd om niet-gebruik tegen te gaan.