Gemeente Castricum

Bouw De Vrijegeest feestelijk van start op 8 april

Een uniek woningbouwproject gaat woensdag 8 april feestelijk van start. Wethouder C. Portegies verricht de aftrap van de bouw van De Vrijgeest, een complex van 22 starterswoningen in Akersloot op de plek waar voorheen de Johannesschool stond. De jonge starters op de woningmarkt hebben zelf hun nieuwbouwwoningen ontwikkeld en gerealiseerd.

De 22 enthousiaste toekomstige eigenaren, verenigd in kopersvereniging De Vrijegeest, hebben van de gemeente de kans gekregen in eigen beheer (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) verder uit te werken. Inmiddels zijn de plannen getekend en is een bouwvergunning afgegeven. Het project wordt gebouwd door De Geus Bouw uit Broek op Langedijk.

Wethouder C. Portegies zal op 8 april om 16.00 uur de bouw feestelijk starten. Na de officiële handeling is er tot 18.00 een informeel gedeelte in de nabij gelegen sporthal De Lelie, waar omwonenden, toekomstige bewoners, overige betrokkenen en geïnteresseerden welkom zijn.

Vanwege de grote woningbehoefte onder starters, stelde de gemeente in de dorpskern van Akersloot een vrijkomende bouwlocatie beschikbaar voor goedkope koopwoningen voor starters. De Regie BV uit Amsterdam werkte de aanpak uit voor realisatie van het project, waarbij de jongeren hun woningen zelfstandig kunnen ontwikkelen en laten bouwen. Deze bijzondere vorm van projectontwikkeling, ook wel `collectief particulier opdrachtgeverschap' (CPO) genoemd, blijkt in de praktijk een kostenbesparing van wel 25 tot 40% op te kunnen leveren. Woningcorporatie Kennemer Wonen verstrekt de groep jongeren een korting op de grondkosten, dekt enkele afzet- en afbreukrisico's af en past de Koopgarantconstructie toe om de woningen ook op termijn voor volgende generaties starters betaalbaar te houden. De Regie begeleidt de groep jongeren tot en met de oplevering.

De woningen gaan tussen de 110.000 en 153.000 euro kosten. Voor het ontwerp tekende het Alkmaarse architectenbureau Kerssens en de Ruiter. Architect John Kerssens, zelf afkomstig uit Akersloot, besteedde veel aandacht aan ruimtelijke kwaliteitswinst en de inpassing van het project in de bestaande bebouwing.

Meer informatie is te vinden op de website van kopersvereniging De Vrijegeest: www.deregie.nl/vrijegeest.