Stichting AAP redt Chimpansee uit dierentuin in Macedonië

03/04/2009 14:30

Stichting AAP

Op woensdag 8 april arriveert Koko, een 13-jarige chimpansee om 10.30 uur op Schiphol Airport. Koko komt uit een schrijnende situatie in een dierentuin in Skopje, Macedonië. Tien jaar lang regende het klachten en zochten diverse organisaties naar mogelijkheden voor een beter leven voor Koko. Deze chimpansee moest moederziel alleen zijn leven doorbrengen in een klein binnenverblijf van Skopje Zoo. Na al die jaren diende EZEA (European Association for Zoos and Aquaria) onlangs het verzoek in bij Stichting AAP om Koko een beter leven te bieden.

David van Gennep, directeur AAP: "Het is schrijnend om te zien dat chimpansees die toch al in hun voortbestaan worden bedreigd op zo'n eenzame wijze hun leven moeten slijten. Direct na het verzoek van EZEA hebben we alles in het werk gesteld om Koko ze snel mogelijk hier te krijgen om hem te laten opnemen in 1 van onze groepen chimpansees. De chimpansee is de meest sociale apensoort en staat het dichtst bij het menselijke ras. Contact met soortgenoten is voor chimpansees dan ook essentieel. Omdat Koko al enige jaren geen contact meer heeft met andere apen maar uitsluitend menselijke bezoekers heeft gezien, is hij enigszins gefixeerd geraakt op mensen".

Op 8 april is het zover, dan verwelkomt AAP de mensaap Koko. Het vervoer van Koko van Macedonië naar Almere vindt plaats onder persoonlijke begeleiding van David van Gennep. David komt op 7 april aan in Macedonië en vliegt samen met Koko op 8 april terug naar Nederland.

De eerste drie maanden brengt Koko door in quarantaine. Hierna wordt hij voorzichtig geïntroduceerd bij een van de groepen chimpansees die reeds bij AAP zijn ondergebracht.

Skopje ZOO voldoet momenteel niet aan de geldende normen voor dierenwelzijn, maar wil daar op zeer korte termijn verandering in brengen. Hiervoor is zij een samenwerking aangegaan met EAZA (European Association for Zoos and Aquaria). De dierentuin wordt in zijn geheel gerenoveerd om zo de leefomstandigheden van de dieren te verbeteren.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.aap.nl