Universiteit Twente

Universiteit Twente organiseert studiedagen Twents Meesterschap

Robbert Dijkgraaf, president van de KNAW, is één van de keynote sprekers

Het versterken van de samenwerking tussen het middelbaar en het hoger onderwijs in de regio. Dat is het centrale thema van de studiedagen `Twents Meesterschap' die de Universiteit Twente op 8 en 9 april organiseert. Tijdens de dagen komen de laatste inzichten aan bod op het gebied van onderwijs én wetenschap. Robbert Dijkgraaf, president van de KNAW, en Arie Kraaijeveld, voorzitter Innovatieplatform Twente, zijn twee van de prominente sprekers tijdens de studiedagen.

De studiedagen Twents Meesterschap bestaan uit twee delen en worden georganiseerd door de Universiteit Twente vanuit ELAN, het instituut voor Lerarenopleiding, Wetenschaps- en techniekcommunicatie & Onderwijspraktijk en de technische faculteiten.

Op de eerste dag, op 8 april, vindt de jaarlijkse lerarenconferentie van de technische faculteiten van de UT plaats. Terwijl onderzoekers van de Universiteit Twente de lessen van middelbare school docenten overnemen, worden ruim 40 middelbare school docenten op de UT campus bijgepraat over de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen. Hierbij kunnen de docenten kiezen uit een gevarieerd programma. Voorbeelden van onderwerpen die aan bod komen zijn mens-robot-interactie, rubbertechnologie, duurzaamheid en de lab-on-a-chip-technogie.

Op dag twee staan de laatste ontwikkelingen op het gebied van scholing, vakvernieuwing, professionalisering en wetenschaps- en techniekcommunicatie centraal. Op 9 april komen meer dan 170 docenten en hun schoolleiders met de UT bijeen in het Rabotheater te Hengelo. De dag, die in het teken staat van onderwijs en communicatie over wetenschap en techniek, is bestemd voor eerste- en tweedegraads docenten in de exacte vakken en voor docenten maatschappijleer. Ook zijn schoolleiders en bestuurders van scholen van harte welkom. Het programma bestaat uit enkele centrale lezingen en diverse parallelsessies met workshops voor docenten, schoolleiders en wetenschapscommunicatoren.

Arie Kraaijeveld, voorzitter van het Innovatieplatform Twente en het landelijke Platform Bèta Techniek treedt op als inleider van de dag en zal het belang van innovatie voor de Twentse regio onderstrepen. Later op de dag spreekt Robbert Dijkgraaf, president van de KNAW. Hij zal ingaan op de noodzaak van een goede afstemming tussen wetenschap, technologie en maatschappelijke vragen