Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 07-04-2009

Televisie
EÉNVANDAAG
Uitzending woensdag 8 april
Nederland 1 - 18.20 uur

ONDERWERPEN EENVANDAAG WOENSDAG 8 APRIL

De overheid als wanbetaler
Uit onderzoek van Intrum Justitia blijkt dat de overheid bedrijven het langst laten wachten op hun geld. Facturen worden gemiddeld pas na 46 dagen betaald. Bedrijven investeren 60% meer wanneer er op tijd betaald wordt volgens het onderzoek van Intrum Justitia. Bedrijven hebben 1,5 miljard euro extra kapitaal om te investeren als de overheid binnen 30 en niet 46 dagen betaalt. Bovendien levert snelle betaling 2000 banen op.

Balkenende beloofde beterschap en vanaf 1 maart zal de Rijksoverheid haar facturen na 30 dagen betalen. Er is echter niets afgesproken over gemeenten en provincies. Tweede Kamerlid van de VVD maakt zich er druk over en stelt er kamervragen over. Waarom wil de overheid geen kortere betalingstermijn opleggen aan decentrale overheden?

Gezinshereniging na 9 jaar
Gezinshereniging van vluchtelingen in Nederland met familie uit het land van herkomst is in Nederland slecht geregeld. De aanvraag daarvoor moet binnen drie maanden na aankomst in Nederland worden gedaan. Als die termijn wordt overschreden is hereniging een vrijwel kansloze zaak. EENVANDAAG volgt Doris Komba die na een jarenlange procedure eindelijk haar man en dochter uit Sierra Leone op Schiphol kan verwelkomen....

Onderwerpen onder voorbehoud.

Voor meer informatie: www.eenvandaag.nl