Gemeente Bernheze


Gemeente Bernheze gaat drie platanen kappen

Woensdag 8 april start de gemeente met het rooien van de drie platanen voor het appartementencomplex de `Drie Leliën' in Heesch. De werkzaamheden zullen de hele dag duren.

Sinds het appartementencomplex de `Drie Leliën' aan de Schoonstraat is opgeleverd, komen er vele klachten binnen van bewoners over de geringe afstand van de bomen tot de gevel en de daarmee samenhangende beperkte lichtinval en gezondheidsklachten. Er is een afweging gemaakt tussen de klachten van de bewoners en de beeldbepalende waarde en het dorpsschoon van de bomen. Na deze belangenafweging is in de collegevergadering van 4 maart 2008 besloten een kapvergunning te verlenen voor de 3 platanen. Tegen de verleende kapvergunning zijn destijds drie bezwaarschriften ingediend.

Compensatie

Op advies van de commissie Bezwaarschriften Bernheze zijn de bezwaarschriften gedeeltelijk gegrond verklaard. Met enkel het kappen van de bomen wordt onvoldoende recht gedaan aan de overige belangen. De gemeente heeft daarom een compenserende maatregel aan de kapvergunning gekoppeld. Ook zorgt de gemeente voor een duurzame groene invulling op de huidige plek van de platanen: de Schoonstraat wordt voorzien van plantenbakken met groenblijvende beplanting en ter compensatie worden in het najaar van 2009 in de Beellandstraat in Heesch negen `Winterlindes' geplant.

Uitspraak Raad van State

Tegen de beslissing op bezwaar van de gemeente van 26 augustus 2008 is een beroepschrift ingediend. De rechtbank heeft op 26 januari 2009 dit beroepschrift ongegrond verklaard, waarop vervolgens hoger beroep is aangetekend en een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de Raad van State.
Op 1 april jl. heeft de Raad van State uitspraak gedaan en het beroep ongegrond verklaard, waardoor de gemeente op 8 april start met de kap van de drie platanen.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
Tel. (0412) 45 88 88
Fax (0412) 45 46 35