Stichting Aids Fonds

Meer soas opgespoord in 2008

07-04-2009
Op 7 april presenteerde het RIVM de landelijke soa-cijfers over 2008 bij de acht GGD-soa-poliklinieken. En op 3 april bracht GGD Amsterdam de hoofdstedelijke cijfers naar buiten. De landelijke stijging van soa's is minder sterk dan in Amsterdam werd gemeld. Soa Aids Nederland vindt het een positieve ontwikkeling dat er dankzij meer testen ook meer soa's worden gevonden en behandeld. Zorgwekkend is de lichte stijging van chlamydia onder jonge heteros en hiv onder homomannen. Die duidt op een toename van onveilige seks. Intensivering en vernieuwing van preventie zijn nodig. Voorkomen blijft beter dan genezen.

Waarom meer soa's?
De voornaamste reden voor de stijging van de soas, is het feit dat meer mensen zich laten testen. Als je echter kijkt naar het percentage positieve testen, dan blijkt dat bij chlamydia en hiv daadwerkelijk sprake is van een lichte stijging. Maar syfilis, gonorroe, hepatitis B en C kwamen in 2008 zelfs iets minder vaak voor onder de geteste personen dan in 2007.

Landelijke cijfers?
Ter verduidelijking: de cijfers van de GGD-soapoliklinieken geven niet de totale landelijke infecties weer. Immers bij huisartsen worden ook soa- en hiv-testen afgenomen. In het geval van hiv kom je in totaal dan algauw op zon 1000 nieuwe hiv-infecties per jaar. De gevonden soas en hiv bij de GGD-soapolikinieken zijn dus niet volledig maar geven een trend weer.

Jongeren
Een bevolkingsonderzoek naar chlamydia kan een antwoord zijn op de stijgende chlamydia-infecties. Op dit moment worden 315.000 jongeren in de regios Amsterdam, Rotterdam en Zuid-Limburg al op geroepen voor een chlamydiatest. In 2010 zal het ministerie van VWS beslissen of er een landelijk bevolkingsonderzoek naar chlamydia gaat komen. Verder gaat Soa Aids Nederland gaat het onderwijs nog beter voorzien van lespakketten. Naast een vernieuwing van Lang Leve de Liefde voor VMBO, komen er pakketten voor HAVO/VWO en het ROC. En dan kunnen jongeren onder de 25 jaar tegenwoordig ook terecht bij Sense, de landelijke seksualiteitshulpverlening.

Homomannen
Veruit de meeste hiv-infecties worden gevonden bij mannen die seks hebben met mannen: 320. Dit komt erop neer dat hiv is gevonden bij 3% van de geteste homomannen. Daarnaast werden een of twee soas gevonden bij ruim eenderde van de bekend hiv-positieve homomannen. Dit is verontrustend. Het antwoord moet worden gezocht in gerichte, intensieve preventie.