Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Antwoorden op kamervragen van de Kamerleden Sap en Heemelaar over XTC-testen (2009Z05055)

Antwoorden op kamervragen van de Kamerleden Sap en Heemelaar over XTC-testen (2009Z05055)

Kamerstuk, 7 april 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

7 april 2009

VGP-K-U 2921749

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u mede namens de Minister van Justitie de antwoorden op de vragen van de Kamerleden Sap en Heemelaar (GroenLinks) over XTC-testen (2009Z05055).

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink

Vraag 1

Kent u het bericht 1) dat de vraag is toegenomen naar drugstesten bij de drugs-testservice van Novadic Kentron te Breda, en dat het centraal laboratorium (waar de door consumenten ingeleverde drugs worden geanalyseerd) de druk niet goed aan kan?

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Is het waar dat door een tekort aan grondstoffen de kwaliteit van drugs zoals XTC achteruitgaat, waardoor voor gebruikers mogelijk gezondheidsrisico's ontstaan?

Antwoord 2

Het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS), waaronder het testen van drugs valt, constateert een "vervuiling" van de XTC- en amfetaminemarkt. Dit kan eventueel te maken hebben met een tekort aan grondstoffen. Thans bevat slechts circa 50% van de ingeleverde XTC pillen de verwachte werkzame stof MDMA. In de voorgaande jaren was dit percentage ongeveer 90%. Voor gebruikers heeft deze ontwikkeling tot gevolg dat de effecten van de gebruikte stoffen anders kunnen zijn dan verwacht. Dit kan risicovol zijn. Overigens is het gebruik van MDMA of andere drugs nooit zonder gezondheidsrisico's.

Vraag 3

Wat vindt u van het standpunt van de in het bericht genoemde veldwerker dat ze het liefst zou zien dat iedereen zijn of haar drugs van te voren zou laten testen? Wat vindt u ervan dat er voor deze preventieve drugstesten geen reclame gemaakt mag worden?

Vraag 4

Deelt u de mening dat preventieve drugstests bijdragen aan het voorkomen van gezondheidsschade? Zo ja, bent u bereid preventieve drugstests in het uitgaansleven te stimuleren?

Antwoord 3 en 4

Het DIMS heeft primair als doel inzicht te krijgen in de verschillende drugsmarkten en de veranderingen die zich daarop voordoen. In dat kader worden drugstesten uitgevoerd. Indien monsters worden aangetroffen die een acuut gevaar voor de volksgezondheid vormen, kunnen waarschuwingscampagnes gestart worden. Voor de 29 over het land verspreide DIMS-deelnemers, meestal instellingen voor de verslavingszorg, heeft het DIMS naast de monitoringsfunctie ook een preventieve functie. Door het aanbieden van een testservice komen preventiewerkers direct in contact met de doelgroep van gebruikers. Voor de gebruikers kunnen de inherente risico's van drugsgebruik eventueel worden verminderd door hun illegale drugs te laten testen op samenstelling en zuiverheid.Met het huidige aantal geteste monsters kan goed inzicht worden verkregen in de trends op de drugsmarkt en wordt aan het primaire doel van het DIMS - monitoring - voldaan. Inmiddels zijn er 29 over het gehele land verspreide locaties waar getest kan worden. Op onder andere de websites van de aangesloten deelnemers wordt de mogelijkheid van het testen kenbaar gemaakt evenals op landelijke websites (www.drugs-test.nl, www.uitgaanendrugs.nl). Wij zien geen aanleiding om het aantal testlocaties te vergroten of om te stimuleren dat het aantal geteste monsters toeneemt.


1) BredaVandaag, 14 maart 2009: `Drukke tijden drugs testservice Breda'
http://bredavandaag.nl/nieuws/2009-03-14/drukke-tijden-drugs-testservi ce-breda