Gemeente Castricum

Ondernemers en bewoners Dorpsstraat bepalen herinrichting zelf

De provincie Noord-Holland heeft 875.000 euro subsidie toegekend voor de herinrichting van de Dorpsstraat. De totale begroting voor dit project is indertijd door de raad vastgesteld op 1.660.00 euro.

De Dorpsstraat krijgt een metamorfose. Een projectgroep van stakeholders (vertegenwoordigers van winkeliers, horeca, bewoners, belangenorganisaties) heeft met elkaar een ontwerp gemaakt dat de gemeente gaat uitvoeren. De belangen van het publiek (winkelen, uitgaan), ondernemers, bewoners/omwonenden en van verkeersveiligheid staan hierbij centraal.

De uitvoering gaat begin volgend jaar van start. Bijzonder in dit project is dat het de betrokkenen zelf (ondernemers, bewoners) zijn die de wijze van uitvoering bepalen.

Vertegenwoordigers van winkeliers, horeca, bewoners en de gemeente Castricum overleggen in een speciale werkgroep over de werkzaamheden, de fasering en de communicatie.

Zo is het uitgangspunt om in verschillende fases telkens een deel van de Dorpsstraat aan te pakken om zo de bereikbaarheid het best te kunnen waarborgen. Ook is er bewust voor gekozen om pas na de drukke feestmaand december echt de schop in de grond te steken.

De wensen vanuit de werkgroep worden vastgelegd in een bestek.

Alle partijen zijn zich ervan bewust dat de werkzaamheden gedurende meerdere maanden de nodige ongemakken met zich mee gaan brengen. Toch zijn allen enthousiast omdat het eindresultaat het waard is en in goed overleg er alles aan wordt gedaan de ongemakken te beperken. Daarom is er nu al aandacht voor de berichtgeving over de werkzaamheden. De winkeliers bereiden ludieke acties voor om het `leed' tijdens de werkzaamheden te verzachten.

Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden blijft het overleg van gemeente en betrokkenen gaande. Zo kan telkens de meest actuele informatie worden uitgewisseld en verspreid.