Gemeente Zwolle



02. Verslag wijkplatform Zwolle-Zuid 2008-10-01

Verslag wijkplatform Zwolle-Zuid 2008-10-01

Algemene gegevens

Datum :1 oktober 2008
Aanvang : 19.30 uur
Locatie : wijkcentrum SIO

Aanwezig
Voorzitter: Jaap Mulckhuyse
Wijkwethouder: Martin Knol
Wijkmanager: Hanneke Valkeman
Wijkbeheerder: Wim Mensink
Notulist: Ageeth Pierik
Professionals in de wijk: Annemarie Roozeboom, wijkagent, Harrie Boeve, SWZ, Welmoed Lijzenga, opbouwwerker Travers, Raadsleden/burgerleden van de fracties van de PvdA, CU, SP, VVD

Ongeveer 60 bewoners

Opening

De voorzitter, Jaap Mulckhuyse, opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom.
Vanavond is er een gevarieerde agenda met als rode draad "prettig samen wonen in je buurt, hoe kom je zover". Aan het eind van de agenda zal het verslag van 2 april en de mededelingen aan de orde komen.

"Samen prettig wonen in je buurt. Hoe kom je zover"

Marianne Grooten, coördinator Buurtbemiddeling bij Travers, Maarten v.d. Werf, een ervaren buurtbemiddelaar, en Erik van Rosmalen, jongerenwerker bij Travers verzorgen gezamenlijk de presentatie. Het afgelopen jaar hebben zij op verzoek van de gemeente bemiddeld tussen hanggroepen en omwonenden.
Als opwarmertje worden de aanwezigen een aantal vragen gesteld o.a.: Vraag: wat vindt u belangrijk in uw buurt?
Reactie: buurtcontact, gezelligheid, weten dat je ergens terecht kan met je problemen.
Vraag: wat zijn ergernissen in uw buurt?
Antwoord: hangjongeren, parkeerproblemen Windesheim, Rova containers, auto's die te hard door de straat rijden.
Vervolgens gaat Marianne Grooten in op wat buurtbemiddeling is en wat zij wil betekenen voor bewoners van Zwolle. Buurtbemiddeling wordt ingeschakeld voor het bemiddelen bij ergernissen en ruzies tussen buurtbewoners. De bemiddelingen worden na een intake opgepakt door getrainde vrijwilligers. In Zwolle zijn 21 buurtbemiddelaars actief in de leeftijd van 30 t/m 65 jaar. Zij werken altijd in koppels van 2 personen. De buurtbemiddelaars horen het probleem aan en helpen de mensen naar elkaar te luisteren zonder dat ze in de verdediging of in de aanval gaan. Buurtbemiddelaars (be)oordelen niet en hebben zelf geen belang of betrokkenheid bij de situatie.

Op verzoek van de wijkmanager in Zwolle Zuid is Buurtbemiddeling eind 2007 aan de slag gegaan, om te onderzoeken of bemiddeling tussen groepen wijkbewoners ook zou kunnen werken. Hier neemt Maarten van de Werf samen met Erik van Rosmalen de presentatie over. Gezamenlijk zijn zij aan de slag gegaan in een buurt in Zwolle Zuid waar sprake was van problemen tussen een groep hangjongeren en omwonenden. Het doel was om tot een prettige en leefbare situatie te komen voor zowel de bewoners als de jongeren. Hoe werkt buurtbemiddeling bij groepen? Zij lichten de aanpak op praktische, interactieve wijze toe door de aanwezige bewoners te vragen zich in te leven in de rol van buurtbewoner en jongere. De bemiddelaars zijn eerste in gesprek gegaan met de groepen afzonderlijk en vervolgens zijn er twee gezamenlijke bijeenkomsten geweest, die ook moeilijke momenten hebben gekend. Het resultaat is dat de buurtbewoners en jongeren meer begrip voor elkaars situatie hebben gekregen, elkaar beter snappen en dat afspraken zijn gemaakt. Deze afspraken moeten beide partijen nakomen. Het gaat om afspraken zoals het schoonhouden van de speelplek (+hangplek), geen lawaai maken etc.; buurtbewoners zullen beter luisteren (niet gelijk schreeuwen of de politie bellen).
Zowel de buurtbewoners als de jongeren hebben een vertegenwoordiger aangewezen die samen zorgen voor de onderlinge communicatie. Het is nu een jaar geleden dat de bemiddeling heeft plaatsgevonden. Hoewel de ervaringen positief zijn, leert het ook dat nazorg nodig blijft. De samenstelling van de groep verandert, soms loopt de irritatie toch weer even hoog op. Maar over het geheel zijn de betrokkenen blij met de aanpak.

Een aanwezige jongere merkt op dat buurtbewoners soms wel heel snel de politie bellen. Er kan ook eerst met ons gepraat worden. Als midden in de nacht lawaai wordt gemaakt, dan vinden ook de jongeren het heel begrijpelijk dat de politie wordt gebeld.

Tot slot stelt Marianne Grooten dat voor het `prettig samenwonen' buurtbewoners voorbij moeten willen gaan aan het naar elkaar wijzen en de schuldige zoeken, dat brengt een oplossing niet dichterbij. Belangrijk is de aandacht op `hoe komen we hier nu uit?' en onderzoeken `wat kan ik bijdragen?' "Je moet het wel zelf maken, het word je niet aangeboden".

Meer samenspel in je buurt. Hiervoor is een workshop ontwikkeld. Voor verdere informatie over de workshop en over buurtbemiddeling kunt u vinden op de website www.travers.nl/samenspel
Zie verder de bijlage met de hand-out van de presentatie.

We hebben opslag ruimte nodig?

Ard Buning van Babuti, een bewonerscomité aan de noordkant van Gerenlanden, vertelt op geheel eigen wijze over de ontwikkeling bij de bewonersorganisatie. Voor degenen die Babuti nog niet kennen, gaat hij nog kort op de ontstaansgeschiedenis in.
Babuti is gestart in 2001 met het organiseren van een straatspeelmiddag in de buurt. Er gebeurden veel negatieve dingen in de buurt. Veel politiebezoek, veel overlastmeldingen, ook bij woningcorporatie SWZ, en de buren in de Philadelphia huizen werden niet geaccepteerd (o.a. stenen door de ramen). Art en nog een paar buurtbewoners wilden hun buurt niet verder laten afglijden en hebben de handen inéén geslagen. Zij zijn begonnen met het organiseren van een straatspeelmiddag. Dat was een succes met de deelname van veel kinderen en van het één kwam het andere zoals de deelname aan de eerste ronde van de actie "wijkbudgetten". Dit leverde veel geld op waarmee de buitenruimte is opgeknapt (visplaats, jongerenontmoetingsplaats etc). Vervolgens is Babuti zich verder gaan verdiepen in de wereld van de fondsen en merkte dat er veel geld te halen was. Zo is de buurt samen met de bewoners van de Philadelphiahuizen een dagje naar de Efteling geweest en zijn veel spullen voor buurtactiviteiten en -feesten aangeschaft (bijvoorbeeld een mobiele pannakooi, een ballenbak etc). Deze spullen zijn te huren door andere bewonersgroepen uit de wijk.
Al die spullen brengen echter wel een probleem met zich mee: ze moeten worden opgeslagen. Ook toen is Art weer achter de computer gekropen en via het aanschrijven van allerlei fondsen waaronder het Oranjefonds is er nu geld beschikbaar gekomen om een opslagruimte te realiseren. SWZ neemt de bouw op zich, de gemeente draagt bij in de grondkosten, zodat alle spullen kunnen worden opgeslagen.
Tot slot geeft Art aan dat Babuti graag andere bewonersgroepen in de wijk met raad en daad wil bijstaan bij het vinden van hun weg in fondsenland. Verschillende groepen hebben dat inmiddels ook al gedaan.

Naar aanleiding van:
Op de vraag of de sfeer in de buurt nu duidelijk verbeterd is, meldt Art Buning dat dit zeer zeker het geval. Harrie Boeve van SWZ onderschrijft dit. SWZ is verhuurder van de woningen in die buurt en het verloop van huurders is duidelijk verminderd en de klachten van overlast zijn tot een minimum gereduceerd. Ook zijn de Philadelphiahuizen geaccepteerd in de buurt. De inzet van Babuti laat duidelijk resultaat zien.

Burendag

Op zaterdag 20 september 2008 vond de Landelijk Burendag plaats, een initiatief van het Oranjefonds. Een paar straten in Zwolle Zuid heeft meegedaan o.a. de Van Limburg Stirumware en de Provincieroute. Van Limburg Stirumware
Een paar buurtbewoners heeft de handen ineen geslagen en een programma georganiseerd met o.a. gezamenlijk koffie drinken met iets lekkers, speurtocht voor de kinderen en pannenkoeken en poffertjes eten. Ongeveer 30 bewoners hebben meegedaan. Marga Schulten één van de organiserende bewoners, vond deze opkomst teleurstellend. Men had om meer bewoners(inzet) gehoopt. Het verhaal van Babuti gehoord hebbende, vraagt Marga Schulten zich af waarom het zo goed gaat in Gerenlanden en zo moeizaam aan de Van Limburg Stirumware. Art Buning geeft aan dat het in zijn buurt ook wel enige tijd gekost heeft eer er resultaat zichtbaar werd. Het was soms ook hard trekken. Hij vindt het belangrijk om niet gelijk bij de pakken neer te gaan zitten. Dat zijn de bewoners ook helemaal niet van plan. Besloten om volgend jaar in ieder geval wel iets voor de vaste kern van ongeveer 30 personen te organiseren.
Provincieroute
Ook bewoners van een deel van de Provincieroute hebben meegedaan met de Burendag. Op diezelfde dag werd in de Stadhouderlaan/Provincieroute ook een burendag georganiseerd.
Ria Koopman, Annie Scheider en Chanela Koffie waren o.a. betrokken bij de organisatie van het feest. Aan de hand van dia's wordt een impressie van de dag gegeven.In de wijk zijn steeds meer groepen actief die voor de buurt aan de slag willen. Dit gaat vaak met vallen en opstaan. Om ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren stelt Jannie Waanders, medewerker van Travers en o.a. betrokken bij de bewoners van de Provincieroute, voor een bijeenkomst te organiseren voor de verschillende bewonerswerkgroepen in de wijk. Dit lijkt de aanwezigen een goed idee. Travers zal het initiatief nemen voor de bijeenkomst.

Kwartiermakersfestival

Voor het eerst werd op woensdag 3 september 2008 een Kwartiermakers festival georganiseerd bij wijkcentrum de Pol. Het Kwartiermakersfestival was georganiseerd door het project Kwartiermaken dat tot doel heeft de integratie van mensen met een psychiatrische stoornis. Bert de Groote, zelf ex-psychiatrisch patient, en Latoya Wolf, stagiaire bij Stichting Focus, vertellen over het festival.
Het doel van het Kwartiermakersfestival was om de ontmoeting te stimuleren tussen wijkbewoners onderling in het algemeen en met bewoners met een psychiatrische stoornis in het bijzonder. Op deze manier hopen de Kwartiermakers dat de drempel voor mensen met een psychiatrische stoornis om aan de samenleving deel te nemen, lager wordt. Naast het festival wordt vanuit Kwartiermaken themabijeenkomsten georganiseerd. Elke woensdagmiddag tussen 13.00 en 16.00 uur vindt in wijkcentrum De Pol een koffietafel plaats. Door het Kwartiermakersfestival heeft het project hopelijk meer bekendheid gekregen. Of er volgend jaar weer een festival georganiseerd wordt, zal nog worden besproken. Vervolgens wordt een foto-impressie van het festival getoond.

Naar aanleiding van
Vraag: wonen mensen met een psychiatrische stoornis in een gezamenlijk voorziening aan de Van Pallandtmarke ?
Antwoord: Bert de Groote antwoordt dat de doelgroep gewoon in een huis in de wijk woont. Aan de Van Pallandtmarke is een psychiatrisch dienstencentrum gehuisvest waar ook overnacht kan worden.

Mededelingen en binnengekomen post

I.v.m. de tijd is dit onderwerp niet aan de orde geweest. Van gemeentezijde zou het volgende gemeld zijn:


1. De vierde ronde wijkbudgetten gaat starten. Drie buurten in Zwolle Zuid doen deze ronde mee: Ittersum, Ittersumerbroek en Gerenbroek. De start is begin november 2008.

2. Wijkanalyse Zwolle Zuid: de gemeente houdt periodiek haar beleid voor een wijk tegen het licht. Nu is Zwolle Zuid aan de beurt. Bij de start formuleert de gemeenteraad een opdracht met aandachtspunten. Ter voorbereiding van de raadsopdracht heeft de gemeenteraad twee wijkbijeenkomsten georganiseerd. Drie thema's zijn daar besproken:


1. Hoe gaan we in Zwolle Zuid met onze jeugd om
2. Is Zwolle Zuid een veilige wijk

3. Is Zwolle Zuid op haar toekomst voorbereid.

Ongeveer 200 bewoners hebben de bijeenkomsten bezocht. In het voorjaar van 2009 zullen de uitkomsten worden gepresenteerd.

Verslag 2 april 2008

Pagina 1: Voorstadshalte: Wethouder Knol meldt dat er gesprekken zijn geweest met Prorail. Er zijn ook verzoeken van andere gemeenten om een halte. Op verzoek van de provincie en deze gemeenten gaat Prorail de mogelijkheden onderzoeken. Het startoverleg moet nog plaatsvinden. Wethouder Cnossen bewaakt de voortgang.
Pagina 4: Is er sprake van, dat er binnenkort ook een gele container wordt rondgedeeld. Hier is nog niets over bekend. Vraag: Wie is aansprakelijk voor de blauwe container? Antwoord: de heer Benjamins van de gemeente Zwolle geeft aan dat de container op eigen erf dient te staan, behalve op de momenten dat het afval opgehaald wordt, maar iedereen blijft verantwoordelijk voor zijn eigen containers.

Wat verder nog ter tafel komt

Erik van Rosmalen, jongerenwerker, meldt dat Travers met een bus door de wijk trekt om jongeren de gevaren van alcohol en drugs onder ogen te laten zien. Er is gestart bij SVI en bij de Forelkolk. Tot nu toe hebben ongeveer 60 jongeren de bus bezocht.
Er leven veel ideeën in Zwolle Zuid. Waar kunnen deze ideeën worden gedeponeerd. Eefke Meijerink meldt dat sinds kort binnen de gemeente Zwolle een ideeënmakelaar actief is waar je met ideeën terecht kan. Je kunt de ideeën ook kwijt bij het gemeentelijk Wijkservicepunt Zwolle Zuid in wijkcentrum De Pol.

Is er al een bestemming voor de voormalige brandweerkazerne? Antwoord: De Dojo, het weerbaarheidproject voor jongeren van Travers, heeft het pand gehuurd voor 2 jaar. Onderzocht gaat worden, voor welk maatschappelijk doel het terrein kan worden gebruikt.

Een van de aanwezigen vraagt aandacht voor de oversteek Nieuwe Deventerstraatweg /Troelstralaan/Snavelpad. Het is een erg gevaarlijk oversteekpunt. Verzocht wordt hier naar te kijken.

Rondvraag

Julius de Vries een van de redacteuren van de Wijkkrant doet een oproep om mensen te werven die actief willen worden en voor de Wijkkrant willen schrijven. Aanmeldingen en suggesties kunnen worden gemaild aan redactie@wvzzwollezuid.nl of jjdevries@wvczwollezuid of bellen via telefoonnummer (038) 4232503.

Sluiting

Aan het eind van de vergadering worden de actieve wijkbewoners, die mede invulling hebben gegeven aan het wijkplatform, in het zonnetje gezet en door wethouder Knol bedankt met een bloemetje. Verder heeft wethouder Knol een woord van dank voor Johan Pap, die na 7 jaar als voorzitter van de Wijkenvereniging Zwolle-Zuid afscheid heeft genomen. Johan Pap treedt terug wegens gezondheidsklachten. Hij gaat het wat rustiger aan doen.
Om 22.30 uur sluit de voorzitter de vergadering.

Bron: F K Hoogendorp-van Aalderen
Datum van 19-01-2009 tot 18-01-2010