Hirsch Ballin en Albayrak aanwezig bij Camera Justitia

Nieuwsbericht | 08-04-2009

Vrijdagavond 3 april is Camera Justitia van start gegaan. Tijdens de eerste avond van dit filmfestival is The Reckoning: the battle for the International Criminal Court vertoond.

Transitional justice en internationale rechtspraak centraal

Hirsch Ballin in gesprek na afloop van The Reckoning

In het programma Camera Justitia staan `transitional justice' en internationale rechtspraak centraal. Justitie heeft dit onderdeel van Movies that Matter geadopteerd. De eerste film uit de reeks was de documentaire The Reckoning. De film volgt aanklager Luis Moreno Ocampo en zijn collega's van het Internationaal Strafhof in Den Haag die proberen oorlogsmisdadigers, zoals president Al-Bashir van Sudan, voor het gerecht te brengen.

Bij de opening waren minister Hirsch Ballin, filmmakers Pamela Yates, Paco Onís en hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo aanwezig. Moreno Ocampo werd na afloop geïnterviewd door Linda Polman, freelance journaliste. De zaal was ongeveer voor de helft gevuld met medewerkers van het Internationaal Strafhof.

Albayrak in gesprek met directeur Amnesty International

Zondagavond 5 april was het de beurt aan staatssecretaris Albayrak. Zij ging na afloop van de film La Fortresse in gesprek met Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International Nederland. Het gesprek werd geleid door journalist Yoeri Albrecht. Het gesprek ging onder andere over het belang van een zorgvuldige asielprocedure bij de opvang van vluchtelingen. Daarnaast werd gesproken over de relatie tussen het vluchtelingenprobleem en ontwikkelingssamenwerking. Beide sprekers benadrukten dat er gezocht moet worden naar oplossingen in Europees verband, om de achterliggende oorzaken van migratiestromen beheersbaar te krijgen.

Masterclass door minister Hirsch Ballin

Op woensdag 8 april verzorgt minister Hirsch Ballin de eerste Camera Justitia Masterclass voor studenten. Tijdens de masterclass gaat hij met de studenten in discussie over de kernwaarden van de rechtsstaat. Dit doet hij aan de hand van filmbeelden. Ook reikt hij de Zilveren Vlinder - de Camera Justitia Award - uit aan de regisseur van de beste film uit het Camera Justitiaprogramma.