Politie Haaglanden

Persberichten 8 april

Haaglanden, 08-04-2009

Hennepkwekerij
Den Haag In een woning aan de Ohmstraat trof de politie dinsdag 7 april om 17.00 uur een hennepkwekerij aan. In een klein kamertje aan de achterzijde van de woning stonden 120 hennepplanten klaar om geknipt te worden. De planten en de benodigde apparatuur zoals ventilatoren, assilmilatielampen, filters en tijdschakelaars zijn in beslag genomen en worden vernietigd. Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van hennepkwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat leidt tot brandgevaarlijke situaties. Heeft u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt dan vraagt de politie nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Getuigen beroving gezocht
Den Haag - De recherche van Bureau Hoefkade zoekt getuigen van de beroving van een 58-jarige Haagse, zaterdag 4 april. De vrouw was omstreeks 07.45 uur in de centrale hal van de seniorenflat aan de Hobbemastraat toen zij door een man beroofd werd van haar tas. De vrouw viel en bezeerde haar schouder. De dader was een man van ongeveer 30 jaar oud met zwart haar, een zwart jack en een blauwe spijkerbroek.
Heeft u zaterdag iets gezien van deze beroving of heeft u anderszins informatie over de identiteit van de dader? Neemt u dan contact op met de recherche van Bureau Hoefkade via nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan met M. 0800-7000.

Vrouw geschept door auto
Den Haag Een 52-jarige vrouw uit Den Haag die reed op een bromfiets is dinsdag 7 april om 10.25 uur op de kruising Bezuidenhoutseweg met de Laan van NOI geschept door een 29-jarige automobilist uit Den Haag. De man wilde rechtsaf slaan en schepte daarbij de vrouw op de bromfiets die rechtdoor reed. Het is niet duidelijk of één van beiden door het rode verkeerslicht is gereden of niet. De politie onderzoekt de zaak. De vrouw is met letsel aan haar heup vervoerd naar het ziekenhuis.

Dronken op de fiets
Den Haag Twee 20-jarige jongens uit Den Haag reden woensdag 8 april om 04.12 uur slingerend met hun fiets over de Gevers Deynootweg in plaats van op het fietspad ernaast. De jongens moesten een controle op alcohol ondergaan, waarbij zij respectievelijk 530 ugl en 600 ugl als resultaat bliezen. De jongens kregen een proces-verbaal en mochten niet meer verder rijden. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Beschonken door het rode licht
Den Haag - Een 27-jarige Rotterdamse werd woensdag 8 april betrapt op rijden onder invloed nadat zij tot twee keer toe het rode verkeerslicht negeerde. Agenten zagen de vrouw omstreeks 01.40 uur op de Prinsessewal door het rode licht rijden. Op de kruising met de Parkstraat negeerde de vrouw wederom het rode licht. De agenten lieten de vrouw stoppen en al gauw bleek dat zij teveel gedronken had. Op het politiebureau blies de vrouw 445 ugl en kreeg een proces-verbaal. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Bloemendieven in de kraag gevat
Den Haag Een oplettende bewoner alarmeerde kort na middernacht de politie met de informatie dat twee mannen over een hek klommen bij het laad- en losterrein van een bedrijventerrein aan de Escamplaan. Toen de politie arriveerde vertelde de getuige dat het tweetal op een fiets was weggereden in de richting van de Haagweg. Twee mannen die aan het opgegeven signalement voldeden werden kort daarna getraceerd. Eén van de mannen had een grote tas bij zich waarin bossen bloemen waren verstopt. De Hagenaars van 23 en 28 jaar werden voor verhoor meegenomen naar het politiebureau.

721 snelheidsovertreders bekeurd
Den Haag De politie hield dinsdag 7 april tussen 13.30 en 17.30 uur op de Neherkade een snelheidscontrole. Van de 1.704 passanten hielden 508 bestuurders zich niet aan de toegestane snelheid van 50 km/u. De hoogst gemeten snelheid was 94 km/u.
Ook werd een snelheidscontrole gehouden tussen 18.00 en 23.00 uur in de Ockenburghstraat. Daar waren 213 automobilisten in overtreders. De hoogst gemeten snelheid was daar 91 km/u.

Gewond bij aanrijding
Voorburg Een 35-jarige fietser uit Voorburg raakte dinsdag 7 april omstreeks 18.15 uur licht gewond toen hij op de Frans Mortelmansstraat in botsing kwam met een 58-jarige automobiliste uit Voorburg. De man fietste tussen winkels waardoor de Voorburgse hem over het hoofd zag. De man hield enkele schaafwonden aan de aanrijding over.

Niemand te hard
Wassenaar Bij een snelheidscontrole dinsdag 7 april tussen 20.30 uur en 21.00 uur op de Waalsdorperlaan reed niemand te hard. De politie controleerde meer dan dertig automobilisten.

Babbeltruc
Wassenaar Een 71-jarige man uit Wassenaar werd dinsdag 7 april omstreeks 15.30 uur slachtoffer van een babbeltruc. De Wassenaarder die iemand van de apotheek verwachtte om medicijnen te brengen, liet een vrouw binnen die vertelde dat ze van het Rode Kruis was en een bos bloemen kwam brengen. De onbekende vrouw wilde de bloemen ook in het water zetten en vroeg om een vaas. De vrouw vroeg even later of de man geld kon wisselen, waarop de man zijn portemonnee pakte en aan het verzoek van de vrouw voldeed. De volgende dag bleek dat de portemonnee en de portefeuille van de man verdwenen waren.
De politie waarschuwt met nadruk voor deze vorm van criminaliteit. Veel mensen denken dat dit hen niet zal overkomen''. Toch loopt iedereen - jong en oud - de kans om slachtoffer te worden van een babbeltruc. Het is dus zaak goed op te letten als u wordt aangesproken door een onbekende. Laat nooit zomaar een onbekende in uw woning binnen. Vraag om legitimatie en controleer dat. Laat de onbekende tijdens de controle buiten staan en doe (of laat) de voordeur dicht. Bewaar geen grote contante geldbedragen thuis en geef nooit uw pincode af. Ook niet als iemand van de bank of de politie belt of voor uw deur staat. Geen enkele officiële instantie zal u ooit om uw pincode vragen. Probeer zo snel mogelijk op te schrijven hoe de mensen eruit zagen die bij u aan de deur zijn geweest en bel onmiddellijk de politie, ook als ze niet bij u binnen zijn geweest. Het telefoonnummer is 0900-8844.

Dubbele aanrijding
Delft Een 19-jarige fietster uit Delft botste dinsdag 7 april om 22.00 uur op de kruising Doelenstraat en het Raam tegen een auto die bestuurd werd door een 35-jarige plaatsgenote. De 19-jarige was aan het bellen en zag de aankomende auto over het hoofd. Ze botste hierdoor tegen de auto en viel. De automobiliste stapte uit om de vrouw te helpen. Hierbij vergat zij haar auto op de handrem te zetten. De auto rolde vervolgens naar achteren en reed over de fiets heen. De vrouw raakte bij het ongeval gewond aan haar enkels. De politie stelt een onderzoek in naar de toedracht.

Vrouw beledigt parkeercontroleur
Delft De politie hield dinsdag 7 april om 16.30 uur een 50-jarge vrouw aan op verdenking van het beledigen van een parkeercontroleur. De vrouw kreeg op de Beestenmarkt een parkeerbekeuring. Zij was het daar kennelijk niet mee eens en beledigde de parkeercontroleur. Die accepteerde dat niet en belde de politie. Agenten hielden de vrouw aan. Op het politiebureau beledigde de vrouw ook de agenten. Zij kreeg uiteindelijk een dagvaarding en kon daarna weer naar huis.

Bewoners en politie controleren op snelheid
Delft Bewoners en politieagenten hielden dinsdag 7 april tussen 07.00 en 09.00 uur een snelheidscontrole in de wijk Tanthof. Buurtbewoners spraken in totaal 36 te snel rijdende automobilisten aan. In de wijk geldt een maximumsnelheid van 30 km/u. Voor het merendeel kregen de nieuwe handhavers veel positieve reacties van hun buurtgenoten.

Meisje valt door raam
Pijnacker Een 13-jarig meisje viel dinsdagavond 7 april om 21.00 uur door een raam van een gebouw aan de Brasserskade. Het meisje was al spelend op het dak van het gebouw geklommen en trapte op een dakkoepel. Tot haar grote schrik begaf die het, waarna zij circa 2.5 meter naar beneden viel. Het meisje raakte daarbij gewond en de GGD vervoerde haar met onbekend letsel naar een ziekenhuis in Rotterdam.

Meisje gewond bij aanrijding
Westland/s-Gravenzande Op de Dijckerwaal vond dinsdagmiddag rond 13.00 uur een aanrijding plaats tussen een scooter en een auto. Een 18-jarig meisje uit s-Gravenzande reed op haar scooter op de Tuinderslaan. Op de T-splitsing met de Dijkerwaal verleende zij geen voorrang aan de auto, die van rechts kwam. Een botsing volgde en het meisje raakte gewond. Zij is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

Scooterdief aangehouden
Westland/Kwintsheul Op de Leeuwerik hielden politieagenten maandagmiddag 7 april een 18-jarige jongen uit Kwintsheul aan op verdenking van betrokkenheid bij de diefstal van een scooter en kentekenplaat. De scooter waarop de jongen reed was voorzien van een kentekenplaat, die dezelfde ochtend gestolen was van een scooter in Honselersdijk. Na onderzoek bleek ook de scooter zelf van diefstal afkomstig. De politie onderzoekt de zaak.

Landelijk fietsexamen
Westland/Monster In het kader van het landelijk fietsexamen van Veilig Verkeer Nederland controleerden politieagenten maandag 7 april de fietsen van ruim 100 basisscholieren. Alle fietsen bleken veilig en de scholieren slaagden dus voor het examen. Veel leerlingen gaan na de basisschool op de fiets naar een middelbare school. In verband met de verkeersveiligheid worden daarom de fietsen gecontroleerd.

Bijna 10% te hard
Westland/Monster - Op de Larixlaan hielden politieagenten maandagochtend een snelheidscontrole. Met behulp van een laser werden 100 passanten gecontroleerd. Negen bestuurders reden te hard en kregen een proces-verbaal. De hoogst gemeten snelheid was 80 km/uur, terwijl 50 km/uur toegestaan is.