Gemeente Langedijk


* Doseerinstallatie en fiesstroken langs Vronermeerweg

Doseerinstallatie en fiesstroken langs Vronermeerweg

06 apr 2009 -
Burgemeester en wethouders van Langedijk hebben besloten tot een pakket van maatregelen om het sluipverkeer op de Vronermeerweg te ontmoedigen.
Hierbij wordt een twee sporen plan gevolgd. Enerzijds worden maatregelen getroffen om de sluiproute onaantrekkelijk te maken. Anderzijds worden knelpunten op de hoofdroute aangepakt.

Langs de Vronermeerweg zijn in 2008 borden geplaatst om de maximumsnelheid te verlagen tot 60 km/uur. In navolging hiervan worden fietsstroken aangelegd om de rijbaan te versmallen. Ter hoogte van het Daalmeerpad wordt een zogenoemde doseerinstallatie aangebracht. Dit is een afsluiting waarvoor elk passerend voertuig een bepaalde tijd moet wachten. Door te kiezen voor een doseerinstallatie en geen complete afsluiting kunnen landbouwvoertuigen gebruik blijven maken van de Vronermeerweg.

De Vronermeerweg wordt in toenemende mate gebruikt als sluiproute voor de Schagerweg (N245). Uit tellingen blijken er veel meer auto's te rijden dan op basis van de functie van deze weg wenselijk is. Dat levert gevaar op voor fietsers en heeft al meerdere malen geleid tot ongevallen, waarvan meerdere met ernstig letsel.

De provincie Noord-Holland ziet het belang van de maatregelen in en heeft een subsidie van maximaal 165.000 euro toegezegd. Daarnaast wordt de aansluiting van de Nauertogt op de N245 onder de loep genomen. In een gezamenlijke studie wordt momenteel onderzocht welke maatregelen er nodig zijn om de wachtrijen voor het verkeerslicht op deze route te verminderen. Daarbij zal ook aandacht geschonken worden aan de verkeersafwikkeling in verband met de ontwikkeling van de nieuwe wijk Westerdel.